Çin, yeni uzay gemisini fırlattı

Çin medyasına göre, taşıyıcı füze "Uzun Yürüyüş 5B" yeni uzay gemisi ile birlikte “başarılı” bir şekilde fırlatıldı ve yörüngeye yerleşti.

Uzun Yürüyüş 5B isimli füze, ülkenin güneyindeki Hainan adasında bulunan Wenchang üssünden kalkış yaptı.

Deneme amaçlı olmasından dolayı insansız bir uzay gemisi prototipini iten füzenin öngörülen yörüngeye ulaştığı bildirildi.

China Aerospace Science and Technology Corp. (CASC), füzeyi fırlatıldıktan 20 dakika sonra doğruladı.

Yeni kuşak uzay gemisi prototipinin kalkıştan 488 saniye sonra önceden belirlenen yörüngesine yerleştiği belirtildi.

Bu “başarılı” fırlatma ile Çin orta vadedeki hedeflerini şöyle belirledi: Gelecekte uzay istasyonuna astronotlar taşımak ve Ay’a insanlı uçuşlar gerçekleştirmek.

Çin, 1999’dan bu yana önce Sovyetlerin, sonra da Rusların “Soyouz” modelinden hareketle bir çok uzay gemisi inşa etti.

Bu Salı günü fırlatılan yeni gemi, en güveniliri olarak değerlendiriliyor. Daha hızlı, sıcağa daha dayanıklı, daha uzun (8,8 metre) ve daha ağır (21,6 ton) şeklinde özellikleri sıralanıyor. Araç ayrıca üç yerine 6 astronot taşıyabilecek kapasite ve kısmen yeniden kullanılabilir niteliğe sahip. Aygıtın bu özellikleri Çin’in insanlı uzay programlarına kapıları açıyor.

Çin’in gelecek için tasarladığı ve Mandarin dilinde “Göksel Saray” anlamına gelen Tiangong adlı uzay istasyonu, üç parçadan oluşacak: 17 metre uzunluğunda (yaşama ve çalışma yeri) temel bir modül ve bilimsel araştırmalar için iki ek modül.

Yeni füze Uzun Yürüyüş 5B sayesinde parçaların uzayda bu yıl içerisinde birleştirilmesi ve 2022’de tamamlanması planlanıyor.

Çin uzay programı için milyarlarca euro yatırımda bulunuyor. Kendisi ve bir çok ülke için yörüngeye çok sayıda uydu yerleştirdi. 2019 yılının başında Ay’ın karanlık yüzüne uzay sondası indiren ilk ülke olan Çin, 2020 yılında Mars’a sonda göndermeyi öngörüyor. Çin ayrıca 10 yıl içerisinde Ay’a insanlı bir uçuş gerçekleştirmeyi planlıyor.