Çinli bir grup aşı için seri üretime hazırlanıyor

Pekin’in kuzeyindeki bir laboratuvar, Covid-19’a karşı geliştirdikleri bir aşı için yılda 100 milyon doz üretmeye hazır olduklarını açıkladı.

Çin’de klinik denemelere başlamasına onay verilen dört laboratuvardan Sinovac Biotech, çok beklenen ilacı bulduklarını düşünüyor.

Her ne kadar bu aşı henüz kendisini kanıtlamış olma da, bu özel grup virüse karşı yılda 100 milyon doz aşı üretmeye hazır olduğunu duyurdu.

Grup, ilaç konusunda emin konuşuyor. 2009 yılında da H1N1 domuz gribine karşı piyasaya ilk ilacı süren grup yine Sinovac Biotech olmuştu.

MAYMUNLARDA DENENDİ

AFP’nin haberine göre Pekin banliyösündeki büyük yerleşkelerinde çalışmalar yürüten grup, “Coronavac” olarak adlandırdıkları bu aşının maymunlarda cesaret verici sonuçlar ortaya çıkardığını ve Nisan ortasında doğudaki Jiangsu’da 144 gönüllüye de uygulandığını belirtti. Şimdiye kadar klinik testlerde iki aşama yürütüldü

2001 yılında kurulan laboratuvar, geliştirdikleri aşının ne zaman ticarileştirilebileceğine ilişkin herhangi bir tarih vermedi. Herkesin merak ettiği tarih henüz bir yanıt bulmuş değil. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre bir aşının üretimi 12 ila 18 ay alabilir.

Bin dolayında kişiyi çalıştıran Sinovac ise Haziran sonunda üretimin güvenliği konusunda ilk sonuçları almayı umuyor. Bu denemelerin sadece aşının insan için tehlikeli olmadığını incelemek için olduğu belirtiliyor. Etkili olduğundan emin olmak için, virüs taşıyıcıları üzerinde üçüncü aşama için denemeler yapmak gerekecek.

YURTDIŞINDA TESTLER ÖNGÖRÜLÜYOR

Ancak burada bir sorun öne çıkıyor. Çin’de resmi verilere göre her gün sadece bir kaç yeni vaka tespit ediliyor. Eğer ikinci bir dalga gelmezse, Çinli grubun yurt dışında testleri pozitif çıkanlar üzerinde denemeyi gerçekleştirmesi gerekecek. Zira, üçüncü aşama binlerce kişi üzerinde test yapılmasını kapsıyor. Herhangi bir ülkede gönüllü olarak böyle bir sayıya ulaşmak zor görünüyor. Grup, bir çok Avrupa ve Asya ülkesi ile temas halinde olduklarını belirtiyor.