İran uzaya bir ‘yaşam kapsülü’ gönderdi
İran, iddialı havacılık programında yeni bir aşama olarak değerlendirilen "yaşam kapsülünü" başarıyla uzaya fırlattığını duyurdu.
İran, iddialı havacılık programında yeni bir aşama olarak değerlendirilen "yaşam kapsülünü" başarıyla uzaya fırlattığını duyurdu.
Resmi Irna ajansının aktardığına göre Telekomünikasyon Bakanı İsa Zarepur, "On yıllık bir aradan sonra, ülkemizin yeni yaşam kapsülü yerel olarak üretilen bir fırlatıcı tarafından 130 km yükseklikte başarıyla fırlatıldı" dedi.
500 kg ağırlığındaki kapsül, uzaya astronot göndermek amacıyla geliştirilmekte olan "Salman" adlı yeni nesil bir fırlatıcı tarafından taşındı.
İran ilk 'yaşam kapsülünü' 2010 yılında fırlatmış ve bir sıçan, iki kaplumbağa ve bir solucandan oluşan canlı hayvanlar taşımıştı.
İran 2013 yılında ise uzaya bir maymun göndermiş ve bu maymun canlı olarak geri dönmüştü.
İran'ın teknik sorunlar nedeniyle başarısız olan birkaç uydu fırlatması denemesi oldu.
Ancak 27 Eylül'de Devrim Muhafızları, Nur-3 adlı bir görüntüleme uydusunu Dünya'dan 450 km yükseklikteki yörüngeye yerleştirdiğini duyurdu.
Tahran havacılık faaliyetlerinin barışçıl olduğunu ve BM Güvenlik Konseyi kararına uygun olduğunu savunuyor.
Ancak Batılı hükümetler, uydu fırlatma sistemlerinin, nükleer başlık taşıma kapasitesine sahip balistik füzelerde kullanılanlarla değiştirilebilir teknolojiler içerdiğinden şüphe ediyor.