İran yeni bir gözlem uydusu fırlatıyor
İran rejimi, “bilimsel gözlem” adı altına uzaya yeni bir uydu fırlatmaya hazırlanıyor.
İran rejimi, “bilimsel gözlem” adı altına uzaya yeni bir uydu fırlatmaya hazırlanıyor.
Uydunun bir kaç gün içinde fırlatılacağı bildirildi. AFP’ye konuşan Ulusal Uzay Ajansı Başkanı Murtaza Berari, bilimsel gözlem uydusuna Zafer iminin verildiğini belirtti.
Berari, “Zafer’in üretimi, İranlı 80 dolayında bilim insanının katılımı ile üç yıl önce başladı” dedi ancak başka detay vermedi.
113 kilogram ağırlığında uydunun, Dünya’nın etrafında günde 15 tur atma kapasitesine sahip olduğu belirtildi. Uydu, Dünya’ya 530 kilometre mesafede yörüngeye yerleştirilecek.
Berari uydunun 18 ayı aşkın bir süre içerisinde operasyonel olacağını belirtirken, temel görevinin “görüntü toplamak” olduğunu ifade etti. Berari, özellikle depremleri incelemek ve haber vermek, doğal felaketleri önlemek ve tarımı geliştirmek gibi alanlarda ihtiyaçlarını olduğunu sözlerine ekledi.
“Ülkemiz açısından yeni bir aşamadır” diyen Berari, İran’ın geçmişte de 250 kilometre mesafedeki görüngeye bir uydu yerleştirdiğini hatırlattı.
Batılılar İran’ın uydu programı nedeniyle endişelerini ifade ederken, Berari İran’ın “uzayın barışçıl kullanımını” savunduğunu iddia ederek, “Uzay alanındaki tüm faaliyetlerimiz şeffaftır” dedi.
İran Uzay Kurumu Başkanı ayrıca İran yılının sonu olan Mart 2021’e (1399) kadar beş uydunun yapımını daha tamamlamayı öngördüklerini belirtti.
İran rejimi Ocak 2019’da “Peyam” (Mesaj) isimli uydusunu yörüngeye koymak istemiş ancak başarısız olmuştu. Bu uydunun çevresel değişimlere ilişkin bilgi toplamaya yönelik olduğu belirtilmişti.