AP yapay zeka düzenlemesinin yolunu açtı
Avrupa Parlamentosu (AP), ChatGPT tipi yapay zeka sistemlerinin risklerini sınırlandırmak amacıyla üye devletlerle müzakerelerin yolunu açan bir Avrupa yönetmeliği taslağını onayladı.
Avrupa Parlamentosu (AP), ChatGPT tipi yapay zeka sistemlerinin risklerini sınırlandırmak amacıyla üye devletlerle müzakerelerin yolunu açan bir Avrupa yönetmeliği taslağını onayladı.
Avrupa Komisyonu, yapay zekanın suç ve terörizmle mücadelede kolluk kuvvetleri tarafından kullanılmasına izin vermek istiyor. Avrupa Parlamentosu, tartışmalı teknolojinin yasaklanmasını reddeden üye devletlerle tartışmaları geliştirmeyi amaçlıyor.
Avrupa Birliği, ekonomik rekabette stratejik bir sektör olan yapay zeka alanında inovasyonu düzenlemeyi ve korumayı amaçlayan dünyadaki ilk yönetmeliği yıl sonundan önce tamamlamayı umuyor.
AB, iki yıl önce iddialı bir proje önerdi, incelemesi uzun sürdü ve son aylarda metin veya görüntü oluşturabilen üretken yapay zekanın tehlikeleri konusundaki tartışmalar nedeniyle ertelendi.
Avrupa Parlamentosu, çarşamba günü Strasbourg'da yapılan genel kurul oylamasında kendi tutumunu belirledi.
Mevzuatın bir an önce sonuçlandırılması için üye devletlerle müzakerelerin başlaması gerekiyor.
AB Komiseri Thierry Breton, "Yapay zeka sosyal, etik ve ekonomik olarak birçok soruyu gündeme getiriyor” diyerek hızlı hareket etmeye ve sorumluluk almaya çağırdı.
Ancak öyle görünüyor ki düzenleme en iyi ihtimalle 2026'dan önce yürürlüğe girmeyecek.
Aciliyet olduğuna inanan Therry Breton ve meslektaşı Margrethe Vestager, şirketlerden mümkün olan en kısa sürede gönüllü taahhütler alma niyetlerini açıkladılar.
Büyük teknik karmaşıklığa sahip yapay zeka sistemleri, bir yandan derin endişelere yol açarken, diğer yandan büyüleyici etki yaratıyor.
Tıbbi teşhiste büyük bir sıçrama sağlayarak hayat kurtarabilecek olsalar da otoriter rejimler tarafından vatandaşları kitlesel olarak gözetlemek için de kullanılabilir.
Kamuoyu, saniyeler içinde orijinal denemeler, şiirler veya çeviriler yazabilen Kaliforniya merkezli OpenAI'nin editoryal içerik oluşturucu ChatGPT'yi piyasaya sürmesiyle, yapay zekanın muazzam potansiyellerini keşfetti.
Bilim insanları, yasalarla daha iyi düzenlenene kadar en güçlü sistemlerin geliştirilmesine mola verilmesi çağrısında bulunuyorlar.
Avrupa Parlamentosu Üyesi Brando Benifei, parlamentodaki tartışmalar sırasında "Kurallara ihtiyacımız var. Tüm dünya bizi izliyor" dedi.
Kabul edilen taslak, ürün güvenliğine ilişkin mevcut düzenlemelerden yararlanırken öncelikle işletmelere dayalı kontroller uyguluyor.
AP’de onaylanan projenin merkezinde, yalnızca "yüksek riskli" kabul edilen uygulamalara yönelik bir kurallar listesi var. Bunlar kritik altyapı, eğitim, insan kaynakları, kolluk kuvvetleri veya göç yönetimi gibi hassas alanlarda kullanılan sistemleri içeriyor. Yükümlülükler arasında ise “makine üzerinde insan kontrolü sağlamak”, “teknik dokümantasyon hazırlamak” veya “risk yönetim sistemi kurmak” yer alıyor.
Nisan 2021'de açıklanan Avrupa Komisyonu önerisi, insanlarla etkileşime giren yapay zeka sistemleri için şimdiden bir çerçeve sağlıyor. Bu çerçeve, kullanıcıya bir makine ile temas halinde olduğunu bildirmelerini zorunlu kılacak ve görüntü üreten uygulamaları yapay olarak oluşturulduğunu belirtmeye zorlayacak.
Yasaklar ise nadir olarak uygulanacak. Yasaklar daha çok Çin'de kullanılan vatandaş derecelendirme sistemleri veya toplu gözetim gibi Avrupa değerlerine aykırı olarak görülen uygulamaları kapsayacak.