Beynin emirlerini alabilen exoskeletona geliştirildi
Fransız bilim insanları, beynin sinyallerini bilgisayara gönderebilen ve bedensel engelli bireylerin yürümesini sağlayacak bir ‘exoskeleton’ icat ettiklerini duyurdu.
Fransız bilim insanları, beynin sinyallerini bilgisayara gönderebilen ve bedensel engelli bireylerin yürümesini sağlayacak bir ‘exoskeleton’ icat ettiklerini duyurdu.
The Lancet Neurology dergisinde yayınlanan araştırmanın sonuçlarına göre, omuzlarından aşağısı felç olan bir birey üzerinde denenen ‘exoskeleton’ (Dış iskelet) türü robotun işlevi oldukça ileri düzeyde.
Kullanıcının beynindeki talimatları sinyaller yoluyla bir bilgisayara aktarma özelliği olduğu savunulan exoskeletonun bu sinyalleri beynin üst yüzeyine yerleştirilen bir elektrot ile sağladığı öğrenildi.
DÜŞÜNCELERİ OKUYARAK, HAREKETE GEÇİRİYOR
Bu elektrotun, beyindeki düşünceleri okuyabildiği ve bunları exoskeletona iletebildiği bilgisi de paylaşıldı.
Fransa’nın Grenoble şehrindeki Clinatec adlı laboratuvar ile CHU Grenoble adlı kamu hastanesi uzmanlarının çalışmasının, 28 yaşında olan ve yıllardır omuzundan aşağısını hareket ettiremeyen bir genç üzerinde denendiği kaydedildi.
Fransız uzmanların araştırmalarının sonucunda, beynin sinyallerini kullanıcı bireyin bacak ve kollarını kaplayacak şekilde hazırlanan exoskeletona ileten 64 kadar elektrot içeren bir alet geliştirildi. Bu kapsamda geliştirilen bir algoritmanın beyinden aktarılan sinyalleri ‘emire çevirebilecek’ düzeyde olduğu belirtiliyor.
Çalışma sonucu elde edilen elektrot ve exoskeletonun bir yıl boyunca bedensel engelli bir birey üzerinde denendiği görüntüler televizyonlarda da paylaşıldı. Bu bir yıllık süreçte engelli gencin hem farklı hareketler yapabildiği hem de ayak ve kollarını daha karmaşık hareketler için kullanabildiği görüldü.
SINIRLI HAREKET KABİLİYETİ
Her ne kadar alanında oldukça önemli bir başarı olarak görülse de elde edilen sonucun henüz yeterli olmadığı belirtiliyor. Araştırmada denek olarak yer almayı kabul eden engelli gencin denemeler esnasında 408 adım attığı, ancak bu adımlarla toplamda ancak 145 metre ilerleyebildiği bilgisi verildi.
Ayrıca beyinden gelen sinyalleri alan exoskeletonun henüz yürüyüşünde dengesizlikler olduğu belirtiliyor.
İLERİSİ İÇİN UMUT VERİCİ
Uzmanlar, 7 hafta boyunca herhangi bir kalibrasyon gerektirmeyen exoskeletonun ileriki yıllarda günlük olarak kullanımının mümkün olabileceğini düşünüyor.
Daha önce Amerikan ve İsviçreli uzmanlarca gerçekleştirilen iki ayrı çalışmada ise, exoskeletona bağlı olmadan yürümeyi sağlayan elektrotların olduğu sistemler gerçekleştirilmişti. Ancak bunlar sadece çok ağır olmayan engellilik durumunda bireylerin yürüyebilmesine imkân tanıyor.
Dünya üzerindeki tüm bedensel engellilerin sadece yüzde 15’inin tekerlekli sandalye veya hayatlarını kolaylaştırabilecek diğer teknolojik ürünlere ulaşabildiği tahmin ediliyor.