Bilim insanları Güney Afrika'da erken hominid fosili buldu
Uluslararası ve Güney Afrikalı araştırmacılardan oluşan bir ekip, Güney Afrika'daki bir mağarada erken dönem insansı bir çocuğun fosil kalıntılarını buldu.
Uluslararası ve Güney Afrikalı araştırmacılardan oluşan bir ekip, Güney Afrika'daki bir mağarada erken dönem insansı bir çocuğun fosil kalıntılarını buldu.
Uluslararası ve Güney Afrikalı araştırmacılardan oluşan bir ekip tarafından Güney Afrika'daki bir mağarada erken dönem insansı bir çocuğun fosil kalıntıları keşfedildi.
Ekip, yaklaşık 250 bin yıl önce, yaklaşık dört ila altı yaşındayken ölen bir Homo naledi çocuğunun kısmi kafatası ve dişlerinin keşfini duyurdu.
Dün yapılan duyuruya göre, kalıntılar mağaranın uzak bir bölümünde, cesedin bir tür mezar olabilecek bir yere bilerek yerleştirildiğini gösteriyor.
Ekibe liderlik eden ve Perşembe günü duyuruyu yapan Johannesburg'daki Witwatersrand Üniversitesi'nden Profesör Guy Berger, “Yerleşim, Yükselen Yıldız Mağarası sisteminin bu uzak, karanlık alanlarında bu kadar çok kalıntının nasıl olduğuna dair gizem katıyor” dedi.
Homo naledi, Johannesburg'un 50 kilometre kuzeybatısında, İnsanlığın Beşiği, Yükselen Yıldız Mağarası'nda bulunan bir arkaik insan türüdür. Homo naledi, 335 bin–236 bin yıl önce Orta Pleistosen dönemine tarihleniyor.
İlk olarak 2015 yılında kamuoyuna duyurulan ilk keşif, 737 farklı elementi ve en az 15 farklı bireyi temsil eden bin 550 örnekten oluşuyor.
Berger, “Homo naledi, şimdiye kadar keşfedilen en esrarengiz antik insan akrabalarından biri olmaya devam ediyor. Açıkçası ilkel bir tür, daha önce Afrika'da sadece modern insanların olduğunu sandığımız bir zamanda var oldu. O zaman ve bu yerdeki varlığı, karmaşık taş alet kültürlerinin icadı ve hatta ritüel uygulamalarla ilgili olarak ilk kimin ne yaptığına dair anlayışımızı karmaşıklaştırıyor” dedi.
Yeni keşif, PaleoAntropoloji dergisinde iki makalede anlatılıyor.