Dünyanın en büyük kalkan volkanı Hawaii’de

ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, dünyanın en büyük kalkan volkanının Hawaii’de tespit edildiği duyuruldu.

Earth and Planetary Science Letters adlı bilimsel dergide yayınlanan makalede, dünyanın en büyük ve en sıcak volkanının bulunduğu belirtildi. Buna göre, volkanın Hawaii takımadalarındaki Pūhāhonu adlı iki çıkıntının gerçekte çok büyük bir kalkan volkanı barındırdıkları ortaya çıktı.

Honolulu’ya bin 100 kilometre uzaklıktaki büyük kayalıkların dünyanın en büyük volkanına ev sahipliği yapmaları büyük bir sürpriz olarak kabul ediliyor. İlk kez 1820 yılında keşfedilen bu kayalıkların okyanusun 4 bin 500 metre kadar dibine uzandığı anlaşıldı.

KAYALIĞIN KENDİSİ VOLKANIN SADECE ÜÇTE BİRİ

Keşfedilen volkan üzerinde yapılan sonar analizler sayesinde, üçte ikisi okyanus dibinde olan kayalığın toplam hacminin 150 bin kilometreküp olduğu tespit edildi. Bu sayede Pūhāhonu’nun dünyanın en büyük ve en sıcak kalkan volkanı olduğu anlaşıldı.

BİLİNEN EN BÜYÜĞÜ DE HAWAİİ’DEYDİ

Pūhāhonu üzerindeki çalışmalar, yine Hawaii adalarında bulunan Mauna Loa’dan iki kata yakın daha büyük olduğunu ortaya koydu. Mauna Loa’nın toplam hacmi 80 bin kilometreküp olduğu kanıtlanmıştı.

Kalkan volkanları arasında Türkiye’de Konya sınırlarındaki Karacadağ ile Kürdistan’daki Büyük ve Küçük Tendürek dağları da bulunuyor.