Ibuprofenler sağlık açısından büyük riskler oluşturuyor

Bilim insanları, özellikle baş ağrılarına karşı kullanılan Ibuprofen gibi ağrıkesicilerin birçok sağlık sorununa yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

Birçok ülkede çokça kullanılan Ibuprofen adlı ağrıkesiciler, her ne kadar geçici olarak ağrıları dindirse de çok sayıda sağlık sorununu da beraberinde getirebiliyor.

Proceedings of the National Academy of Sciences adlı dergide yayınlanan bir araştırmada, Ibuprofen’in uzun süre kullanımı halinde özellikle erkekler açısından risklerine dikkat çekilmişti. Araştırmada, Ibuprofen’in sürekli kullanım halinde kısırlık ve iktidarsızlık gibi sağlık sorunlarına neden olduğuna işaret edilmişti.

Araştırmada yer alan ve The Guardian’a konuşan Kopenhag Üniversitesi uzmanlarından David Møbjerg Kristensen, ilacın uzun süre kullanımının erkeklerdeki hormon üretimine etki ettiğine dikkat çekti.

KALP-DAMAR SİSTEMİNE ZARAR VERİYOR

European Heart Journal’deki bir araştırmada ise uzmanlar, Ibuprofen kullanımının günlük maksimum üç tabletten fazla alınması halinde kalp-damar sistemine ciddi zarar verdiği uyarısında bulundular. Buna göre, kalp durması riski bu tür durumlarda yüzde 31 artış gösteriyor.

Ağrı veya iltihap durumlarında kullanılan Diclofenac’ın dozajının aşılması halinde bu risk yüzde 50 daha fazla.

Uzmanlar, Ibuprofen’in hiçbir şekilde günlük 1,2 gramdan (1200 miligram) fazla alınmaması gerektiğinin altını çiziyor.

‘ARTRİT HASTALARINDA DAHA DİKKATLİ OLUNMALI’

Britanya’da yayınlanan Express adlı gazetedeki bir başka haberde, uzmanların özellikle eklemlerde oluşan iltihabi durumlar için kullanılan terim olan ‘Artrit’ hastalarının Ibuprofen kullanımı halinde oluşacak risklere işaret edilmişti. Ağrıların kesilmesi için Ibuprofen kullanan artrit hastalarının tansiyon, kalp hastalıkları ve inme risklerinin daha yüksek olduğu savunuluyor.

BÖBREK FONKSİYONLARINA ZARAR VERİYOR

ABD’deki Stanford Üniversitesi uzmanlarının çalışmasına göre de Ibuprofen kullanımının zararları söz konusu. Bbuna göre, Ibuprofen’in de aralarında olduğu Non-steroidal anti-inflamatuar ilaçlar ya da steroid dışı yangı önleyici ilaçlar (NSAIDs) veya Aspirin kullanımı nedeniyle böbrek fonksiyonlarının zarar görmesi kaçınılmaz.

Son olarak ‘Puren Pharma’ adlı şirket tarafından Ibuprofen ve tansiyon ilaçlarından Candesartan’ın da aralarında olduğu 17 ilaç türünün piyasadan geri çekildiği duyurulmuştu.