Kepler-1649-c gezegeninde yaşam ihtimali

NASA tarafından Güneş Sistemi dışında keşfedilen gezegenlerden (exoplanet) Kepler-1649-c’nin dünya ile oldukça benzer özellikleri olduğu ve yaşam ihtimali olabileceği savunuluyor.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) tarafından Kepler uzay aracıyla yapılan incelemeler, 2018 yılında sonlanmıştı. Ancak uzay aracının 2 bin 681 farklı exoplanet üzerinde yaptığı incelemelerin sonuçlarına göre, Güneş Sistemi dışındaki Kepler-1649-c’de yaşam ihtimali belirdi.

Söz konusu araştırmanın detayları The Astrophysical Journal Letters’de yayınlandı.

DÜNYA İLE BENZER YÖNLERİ

CNN televizyonunda yayınlanan araştırmanın detaylarına göre, yapılan incelemeler sonucunda özellikle Kepler-1649-c’de Dünya’ya benzer yapısı dikkat çekici boyutlardaydı. Buna göre, Dünya’dan 10,6 kat daha büyük olan exoplanet, ışığının yüzde 75’ini etrafında döndüğü güneşinden alıyor.

Araştırmaya göre, Kepler-1649-c’nin Dünya ile benzer özellikleri bununla sınırlı değil. Bu exoplanetin kendi güneş sisteminin yaşanabilir alanında bulunduğu, yani güneşinden yeterince ısıtmayacağı bir uzaklıkta bulunduğu anlaşıldı. Ayrıca bu gezegende su bulunması da ihtimal dahilinde.

GÜNEŞİ ÇOK DAHA KÜÇÜK

Ancak Kepler-1649-c’nin Dünya’ya göre dezavantajları da söz konusu. Bu exoplanetin güneşinin çok daha küçük olduğu, buna karşılık aradaki mesafenin Dünya’nın Güneş’e olan mesafesinden daha kısa olduğu da anlaşıldı. Bu kısa mesafenin ise Kepler-1649-c’nin güneşinden gelen radyasyonlara maruz kalabileceği de verilen bilgiler arasında.

Araştırmada yer alan uzmanlardan Thomas Zurbuchen, “Yaptığımız incelemeler, bize yıldızların ötesinde ‘yeni bir Dünya’ bulunabileceği konusunda oldukça ümit veriyor. Kepler uzay aracının yaptığı incelemelere dair veriler, bu yönde çok daha fazla bilgi verecek” diye konuştu.