Kuşlar gibi kanat ve parmak kullanacak dron yapılacak

Amerikan bilim insanları, tıpkı kuşlar gibi gerçek tüylü kanatlara sahip ve onlar gibi hareket edebilecek insansız hava aracı geliştirmeye hazırlanıyor.

Sience ve Sience Robotics adlı dergilerde yayımlanan iki makalede, insansız hava araçlarının (dron) tıpkı kuşlar gibi özelliklere sahip şekilde uçmaları mümkün olabilecek.

Makalelerin yazarı Stanford Üniversitesi profesörlerinden David Lentink, araştırmaları boyunca ölü güvercinlerin kadavralarının incelendiğini yazdı. Lentink, ‘PigeonBot’ adı verdikleri dron modelinin kanatlarında 40 gerçek tüy kullandıklarını belirtti.

Lentink’in makalelerinde yazdığına göre, araştırmalarda gerçek hedef dronların da tıpkı kuşlar gibi kanatları ve ayak parmaklarını oynatabilmeleri. Bilim insanları dinozorlar dahil tüm hayvanların atasının bedeninin sonradan parmak, el, yüzgeç veya kanata dönüşen dört ayrı parçaya sahip olduğunu düşünüyor.

Kanatları ve ayak parmaklarını hareket ettirebilecek dronlarda model olarak kullanılan güvercinler üzerinde yapılan incelemede ise, bu hayvanların parmak ve bilekleri ile tüylerini ve kanatlarının genişliğini kontrol edebildiği sonucuna varıldı. Deneme uçuşlarında da güvercinlerin parmak ve bileklerini oldukça sıkı ve kesin virajlar almak için kullandıkları görülürken, bu organların uçuş kontrolünde önemli rol oynadıkları anlaşıldı.

Uzmanlar, kuşların kanat hareketlerinin dronların yanı sıra tıp ve uzay-havacılık alanlarında da kullanılabileceğini düşünüyor.