Mamutları klonlayarak yeniden canlandırmak mümkün mü?

Sibirya’da her gün yüzlerce diş ve vücut parçaları bulunan mamutların sentetik biyoloji yöntemiyle yeniden canlandırılmaları ihtimali bilim insanlarını heyecanlandırıyor.

Mamutlar, ‘Filgiller Familyası’ndan bir tür ve günümüzde nesli tükenmiş durumda. İlk olarak 3 milyon yıl önce Afrika’da yok olmaya başlayan mamutlar, bu kıtadan aşamalı olarak Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika’ya doğru yayılarak hayatta kalmayı başardılar.

Avrupa’da günümüzden 12 bin yıl önce nesilleri tükenen mamutlar, Sibirya’nın kuzeyindeki Wrangel Adası’nda ise 4 bin yıl öncesine kadar tutunabilmişlerdi.

HER GÜN ONLARCA TON MAMUT DİŞİ BULUNUYOR

Yok olan mamutların artık günümüzde sadece kalıntıları bulunuyor. Sadece Sibirya’nın kuzeyindeki Arktik Bölgesi’nde eriyen karlar veya buzulların altından günlük 20 ila 30 ton arasında mamut dişi çıkarılıyor. Kimi yerlerde ise mamutlara ait tüm gövdeler bulunuyor.

Özellikle Yakutistan’daki insanlar için önemli bir gelir kaynağı olan mamut dişleri, kilosu 1000 dolara kadar satılabiliyor. Bu alanda en önemli müşteri olarak da Çin önde geliyor. Zira bu ülkede fillerin canlı canlı avlanmalarını önlemek için fildişi ticareti yasaklanmıştı ve bunun yerine mamut dişi ticareti geldi.

MAMUTLARIN KLONLANMA İHTİMALİ ARAŞTIRILIYOR?

Mamut dişi ticaretinin öne çıkardığı başka bir konu ise, binlerce yıl önce tümüyle yok olan bu türün yeniden canlandırılıp canlandırılamayacağı. İsviçre’de yayınlanan ‘Genesis 2.0’ adlı belgeselde, mamutların klonlama yöntemiyle yeniden ortaya çıkmaları ihtimali üzerinde durulmuştu.

2012 yılında Sibirya’da bulunan 45 bin yıllık bir mamut leşinin büyük oranda korunduğu anlaşılmıştı. Ayakları, gövdesi, kafası, deri ve tüyleri, kas dokusu ve hatta kanı halen mevcut olan bu mamut üzerinde çalışan bir mamut müzesinin direktörü Semyon Grigoriyev, bu amaçla Güney Koreli klonlama uzmanı Woo Suk Hwang’la birlikte çalışmıştı.

İLK DENEME BAŞARISIZ OLMUŞTU

Mamutun DNA’sı henüz yaşayan bir hücresi alınarak, farklı olsa da aynı familyadan gelen bir filin kök hücresine yerleştiriliyor. Sonra da bu canlı bir filin yumurtalığına yerleştiriliyor. Ancak bu yöntemle yapılan deneme başarısız olmuştu. Zira elde edilen DNA’ların on binlerce yıl öncesine ait olması nedeniyle yıprandığı anlaşılmıştı.

Güney Kore ve Japonyalı uzmanlara göre, önümüzdeki 10 yılda mamut klonlama mümkün olabilecek. Fransız paleantropolog Bruno Maurielle’ye göre ise, filler ve mamutların oldukça farklı türlerden olmaları nedeniyle mamutların fillerde döllenerek klonlanması zor olabilir.