Mayaların en eski ve en büyük yapısı bulundu

Maya Uygarlığı’nın bugüne kadar bilinen en eski ve en büyük yapısı olduğu tahmin edilen bir alanın izleri Meksiko’da bulundu.

Meksika’nın güneydoğusunda birçok ülkeden uzmanın katıldığı bir çalışma sırasında bulunan inşa kalıntılarının günümüzden 3 bin yıl öncesine ait olduğu hesaplanıyor. Takeshi Inomata adlı arkeoloğun yönetiminde Arizona Üniversitesi uzmanlarının yer aldığı araştırmanın Nature dergisinde yayınlanan sonuçları, bulunan yapay platonun Mayaların en eski ve en büyük yerleşimi olduğunu gösteriyor.

Tabasco eyaletinde 2018-2020 yılları arasında yapılan uçuşlarda yapılan gözlemler sırasında bulunan platodaki kentsel alanın bin 400 metre uzunluğunda ve 400 metre genişliğinde olduğu görüldü. Buranın yüksekliğinin ise 10-15 metre arasında değiştiği tespit edildi.

O dönemdeki ayin ve törenler için inşa edildiği düşünülen Aguada Fenix adlı kompleksin Maya uygarlığının gelişim döneminde ‘komünal çalışmanın’ önemini ortaya koyduğu da araştırmada savunulan bir diğer tez. Milattan önce 1000 ile 800 yılları arasında inşa edildiği hesaplanan yapıya ilişkin araştırma makalesinde, “Bu yapı Mayaların yaşadığı bölge ve tüm bölgenin İspanyolların gelişi öncesindeki tarihine ait en büyük anıtsal inşadır” denildi.

Araştırmada yer alan Japon Profesör Kazuo Aoyama, Maya uygarlığının ilk dönemlerinde bu denli büyük bir yapının inşa edilmiş olmasının kendileri için sürpriz olduğunun altını çizdi.

Maya Uygarlığı, Milattan önce 1000 yıllarında günümüzdeki Guatemala ile Meksika’nın güney bölgelerini de içeren Mesoamerica’da gelişmeye başlamıştı. Bu uygarlığa ait çok sayıda piramidal yapının yanı sıra 200 metreyi aşan ebatlara sahip yapay platolar üzerindeki yapılarıyla biliniyor.