Rusya, ülke içi internetini test ediyor

Rusya, ülke içi internetini küresel serverlerden izole etmek ve siber saldırı halinde işleyişini güvenceye almak adına tartışmalı bir yasa kapsamında testler yapıyor.

Pazartesi başlanan testler kapsamında tehditler karşısında Rusya’da istikrarlı ve güvenlik internet için mekanizmalar deneniyor. Rusya bu şekilde saldırı halinde ayakta kalmayı planlıyor.

Ria Novosti ajansına göre İletişim Bakanlığı sözcüsü Evgeni Novikov, sıradan internet kullanıcılarının bu testleri fark etmeyeceğini savundu.

Kremlin’e göre Kasım ayında yürürlüğe giren yasa, Avrupa ve ABD’de konuşlu küresel büyük serverlerden bağlantı kopması halinde, Rus internetini korumayı amaçlıyor. Amacın, devlet hizmetleri ve Rus bankalar ağının savaş veya yoğun siber saldırılar halinde işleyişini sağlamak olarak ifade ediliyor.

Somut olarak, internet trafiği dış ülkelerden ulaştırılan verilerin miktarını azaltacak şekilde yeniden organize edilecek. Bu amaç doğrultusunda, erişim sağlayıcıların 2021 yılına kadar kendi ağlarında yetkililer tarafından verilen ancak türü açıklanmayan özel bir alt yapı yerleştirmeleri gerekecek.

Bu teknoloji, Rus telekomünikasyonunun jandarması olarak değerlendirilen Roskomnadzor’un ihtiyaç halinde Rus serverlerinden geçen trafiği incelemesi ve bu akışı başka siteler ya da özel servislere yönlendirmesini sağlayacak.

Roskomnadzor ayrıca ulusal internet trafiğini, “bütünlüğü tehdit edildiği” durumlarda merkezi kontrol altına alma imkanına kavuşacak. Diğer bir ifadeyle, tüm site veya içerikleri doğrudan bloke edebilecek.

Rus yetkililere göre amaç sansür veya Rus internetinin izole edilmesi değil. Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen hafta yıllık değerlendirmesinde “Özgür internet ile egemen internet, birbirine ters iki kavram değil” iddiasında bulundu.