Şili'nin kuru Atacama Çölü'nde yıldız gözlemcileri, diğer gezegenlerde yaşamın varlığını tespit etmek için berrak gece gökyüzünü tarıyor ve "karanlık enerji" olarak adlandırılan, evrenin hızlanan genişlemesini yönlendirdiği düşünülen gizemli bir kozmik güç üzerinde çalışıyor.
Uzak dünyalara bakma yarışının merkezinde, Las Campanas gözlemevinde inşa edilen ve Hubble uzay teleskopundan 10 kat daha yüksek bir çözünürlüğe sahip olan 1.8 milyar dolarlık bir kompleks olan Dev Magellan Teleskobu (GMT) yer alıyor.
On yılın sonunda faaliyete geçmesi beklenen teleskop, aynı çölde daha kuzeyde bulunan Avrupa Güney Gözlemevi'nin Aşırı Büyük Teleskopu ve Hawaii'de inşa edilen Otuz Metrelik Teleskop (TMT) ile rekabet edecek.
Las Campanas gözlemevi müdürü Leopoldo Infante, bu yeni nesil dev teleskopların, diğer gezegenlerdeki yaşamı tam olarak tespit etmeyi ve karanlık enerjinin kökenini belirlemeyi amaçladığını söylüyor.
Infante’ye göre yeni dev teleskop, uzak gezegenlerin atmosferindeki organik molekülleri tespit edebilecek.
"Evrenin genişlemesine neden olan, aynı zamanda bu genişlemeyi hızlandıran bir enerji var" diyen Infante, bilim insanlarının bu enerjinin var olması gerektiğini bildiklerini, ancak kökenini anlamadıklarını da sözlerine ekledi.
Infante, teleskopun, evrenin karanlık enerjisi olarak adlandırılan şeyi tam olarak inceleyebilmek, bu enerjinin ne olduğunu ve bu enerjinin nereden geldiğini fiziksel olarak anlayabilmek için tasarlandığını aktardı.