İran’a yaptırımlar: ABD’den sekiz ülkeye geçici ayrıcalık

ABD yönetimi, İran’a yönelik yaptırımlara rağmen sekiz ülkenin geçici olarak petrol satın almaya devam etmesine onay verdi. Bu ülkeler arasında Çin, Türkiye ve Hindistan da var.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çin, Hindistan, Güney Kore, İtalya, Türkiye, Yunanistan ve Japonya’nın altı ay boyunca İran’da petrol satın almaya devam edebileceğini açıkladı.

‘AMANSIZ BASKI’ SÖZÜ

İran rejimi, Ortadoğu’daki “istikrarsızlaştırıcı” davranışlarından 180 derecelik bir dönüş yapana kadar “amansız” bir baskı uygulayacaklarını belirten Pompeo, “Eğer yaptırımlarımızı delmeye teşebbüs ederlerse, faaliyetlerini aksatmak için yeniden ve yeniden tedbirler almaya devam edeceğiz” dedi.

ŞİRKETLERE UYARI

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ise “ABD’nin uyguladığı maksimum baskı şimdiden itibaren sadece artacak, dünya genelindeki şirketlerin yaptırımları sıkı bir şekilde uygulamaya koyacağımızı anlamaları gerekiyor” diye konuştu.

Washington yönetimi, 2015’teki nükleer anlaşma ile askıya alınan son yaptırımları da Pazartesi günü uygulamaya koydu. ABD Mayıs ayında tek taraflı olarak anlaşmadan çekildikten sonra Ağustos ayında ilk dalga yaptırımları başlatmıştı. Bu Pazartesi’den itibaren askıya alınmış tüm yaptırımlar geri döndü.

KARA LİSTE

Washington, İran petrol ihracatlarına yönelik yaptırımlar birlikte, zaman içerisinde bu ihracatları sıfıra indirmek istiyor. Ayrıca 50 İran bankası ile 200’ü aşkın kişi ve İran deniz ulaşımı ve enerji sektörü, İran havayolu şirketi ve 65’i aşkın uçağı da karar listeye alındı.