İspanya Katalonya’yı tehdit etti

Katalonya halkı 1 Ekim’de bağımsızlık referandumuna hazırlanırken, buna karşı çıkan İspanya yönetimi tehditlerle referandumun olmayacağı açıklaması yaptı.

Bağımsızlık referandumuna imkan veren yasa, hafta içinde Katalonya Bölge Parlamentosu’nda yapılan oylamayla kabul edilmişti.

Katalonya’daki 950 kadar kent ve komünden 600 kadarı referandum için hazır olduklarını iletirken, İspanya hükümetinin tavrı da sertleşiyor.

Bir açıklama yapan İspanya Savunma Bakanı Maria Dolores de Cospedal, referandumun yapılmayacağı tehdidinde bulundu. Cospedal, “Katalonya’da kendi kaderini tayine ilişkin bir referandum olmayacak. Katiyen olmayacak” diye tehdit etti.

Farklı dil ve kültürleriyle Kastillanca konuşan İspanyollardan ayrılan Katalanların 2014 yılındaki bir diğer referandum girişimi de Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti.

7,5 milyon nüfusuyla İspanya’nın yüzde 16’sını oluşturan Katalonya, ülkedeki milli gelirin yüzde 20’sini ve ihracatının ise yüzde 30’unu elinde bulunduruyor. İspanya’da bu yıl ekonomik büyümenin yüzde 1,7 olması beklenirken, Katalonya’da bu oran yüzde 2,7 olarak tahmin ediliyor.

İspanya genelinde kişi başına yıllık milli gelir 24 bin euro civarında iken, Katalonya’da 28 bin euroyu aşıyor.