AB’nin 16 ülkesi mali suçlarla mücadele savcılığı kuruyor

Avrupa Birliği'ne (AB) üye 16 ülke, birçok diğer üyenin muhalefetine rağmen mali suçları soruşturacak ortak bir savcılık makamı oluşturma konusunda uzlaştı.

AB Konseyi tarafından dün açıklanan karara göre, yeni savcılık, AB’nin mali fonları ile özellikle sınır bölgelerindeki katma değer vergisi hilelerine karşı mücadele etmek amacını taşıyor. 16 ülkenin imzasını taşıyan bir bildirinin AB Komisyonu ile Avrupa Parlamentosu’na gönderildiği de verilen bilgiler arasında.

İlk kez 2009 yılında ortaya atılan mali suçlarla mücadele edecek ortak savcılık fikrine Hollanda, İsveç ve Macaristan gibi ülkeler muhalefet ediyordu.

Ancak 2013 yılında müzakerelere başlanan ortak mali savcılık konusunda AB üyesi en az 9 ülkenin dahil olması halinde sadece bu ülkeleri ilgilendirecek ortak organizasyon kurulması mümkün.

Ortak mali savcılık makamına dahil olan ülkeler şunlar: Almanya, Fransa, İspanya, Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs, Yunanistan, Finlandiya, Lüksemburg, Slovenya, Romanya, Slovakya, Portekiz, Litvanya ve Çekya.

Bu ülkelerin kuracağı oluşuma Avrupa Kamu Savcılığı Ofisi (EPPO) adının verilmesi planlanıyor.

AB’nin yapısal fonlarına yönelik yolsuzlukların yanı sıra katma değer vergisi üzerinden her yıl 50 milyar euroluk vergi kaçırıldığı tahmin ediliyor.