AB’nin glifosat önerisine tepkiler artıyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun tarımda zararlı otlara karşı kullanılan glifosat adlı ilacın kullanımını tavsiye ederken, milyonlarca kişi kesin olarak yasaklanmasını istiyor.

İnternet üzerinden başlatılan kampanyaya 1,8 milyon kişi katıldı.

AB Komisyonu geçtiğimiz gün aldığı tavsiye kararıyla, kanserojen etkilerinden şüphelenilen glifosat adlı ilacın 12 ila 18 aya kadar uzatılmasını önermişti. Komisyon, bu önerisiyle tartışmalı ilaca karşı üye ülkelerin hükümetlerinin tepkilerini dindirerek, onay vermelerini sağlamayı hedefliyor.

Dün bir açıklama yapan Komisyonun sağlıktan sorumlu komiseri Vytenis Andriukaitis, başlangıçta 15 yıl olarak düşünülen bu sürenin kısa tutularak, daha detaylı araştırmaların sonuçlarının bekleneceğini söyledi. Andriukaitis, Avrupa Kimyasallar Ajansı’nın raporunun bekleneceğini dile getirdi.

Öte yandan büyük oranda Amerikan Monsanto şirketi tarafından piyasaya sunulan glifosatın yasaklanması için kampanya başlatıldı. Birçok sosyal medya forumunda milyonlarca kişi yasak lehinde tavır koyarken, Avaaz.org sitesindeki imza kampanyasına 1,8 milyon kişi katıldı.

Kampanyada geriye kalan 3 gün içerisinde 2 milyon imzaya ulaşılması için sadece 200 bin imzaya ihtiyaç var.

Her yıl milyarlarca euro değerinde glifosatın tarımsal alanlardaki zararlı otlara karşı kullanıldığı biliniyor. Ancak diğer birçok herbisit veya pestisitler gibi glifosatın da ölçülü kullanılmaması durumunda kanserojen olabileceğine dair birçok araştırma bulunuyor.