AB tehlikeli tarım ilacı glifosatta uzlaşma sağlayamadı

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, kanserojen etkilerinden şüphelenilen ve milyonlarca kişinin protesto ettiği glifosat adlı tarım ilacında uzlaşma sağlayamadı.

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, kanserojen etkilerinden şüphelenilen ve milyonlarca kişinin protesto ettiği glifosat adlı tarım ilacında uzlaşma sağlayamadı.

Tarımsal alanlardaki zararlı otlara karşı kullanılan herbisitlerin başında gelen glifosatın AB’de kullanımına dair iznin süresi 30 Haziran’da doluyor. Birlik üyesi ülkelerin temsilcilerinin katıldığı oylamada, sadece Malta sürenin uzatılmasına karşı çıkarken, Almanya, Fransa, İtalya, Portekiz, Yunanistan, Avusturya ve Lüksemburg ise çekimser kaldı.

28 AB ülkesinden 20’sinin ‘evet’ oyu vermesine rağmen bu ülkelerin ‘nitelikli çoğunluğu’ oluşturmamaları nedeniyle glifosatın kullanım süresini uzatma talebi kabul edilmedi. Nitelikli çoğunluk için AB üyesi 16 ülkenin (yüzde 55) oyu gerekiyor.

Ancak bu ülkelerin toplam AB nüfusunun en az yüzde 65’ini temsil etmesi de şart koşuluyor. Glifosata evet diyen 20 ülkenin toplam AB nüfusuna oranı ise yüzde 55 civarında kalıyor.

Glifosatın kullanımına ilişkin bundan sonra oluşturulacak bir uzlaşı komisyonunda gerekli çoğunluğun sağlanması, bu olmazsa da AB Komisyonu’nda oylama yapılması gerekecek.

Avrupa’daki tarım alanlarının yarısına yakınında kullanıldığı bilinen glifosatın kanserojen etkilerine dair birçok araştırma bulunuyor. Büyük oranda genetiği değişitirilmiş ürünler (GDO) pazarlayan Amerikan şirketi Monsanto tarafından pazarlanan glifosatın yasaklanması için 21 Mayıs’ta dünya çapında milyonlarca kişinin katıldığı eylemler düzenlenmişti.