AB ve Euro Bölgesi’nde ekonomiler çöküş yaşıyor

Avrupa istatistik kurumu Eurostat tarafından açıklanan yeni verilere göre Avrupa Birliği yılın ilk çeyreğinde, 1995’ten bu yana en büyük ekonomik daralmayı yaşadı. Euro Bölgesi’nde de resesyon doğrulandı.

Cuma günü bir çok ulusal enstitü, 2020 yılının ilk çeyreğine ilişkin büyüme tahminlerini açıkladı. Avrupa genelinde ağır bir ekonomik kayıp var.

Eurostat da Avrupa genelinde yılın ilk çeyreğindeki gayrı safi yurt içi hasılalar ve işsizliğe ilişkin tahminlerini açıkladı. Genel kanı, durumun endişe verici olduğunu gösteriyor.

Avrupa istatistik kurumuna göre ABD’nin ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre yüzde 3,3 küçüldü. Tek para birimini kullanan Euro Bölgesi’ndeki küçülme ise yüzde 3,8 olarak gerçekleşti.

Her iki coğrafik alanda 2019 yılının dördüncü çeyreğindeki büyüme perspektifleri yüzde 0,2 ve yüzde 0,1 olarak gerçekleşmişti.

FRANSA EN AĞIR ETKİLENEN ÜLKE OLDU

Fransa ilk çeyrekte yüzde 5,8 ile en büyük daralmayı yaşayan ülke oldu. Fransa’yı yüzde 5,2’lik daralma ile İspanya, yüzde 4,7 ile İtalya, yüzde 39 ile Belçika ve Portekiz, yüzde 2,5 ile Avusturya, yüzde 2,2 ile Almanya, yüzde 2 ile Birleşik Krallık, yüzde 1,9 ile Danimarka ve yüzde 1,7 ile Hollanda takip ediyor.

Salgın Alman ekonomisini ağır etkiledi ve resesyona girdi. İş yerleri ve üretimin Mart ortasında büyük oranda durmasıyla, Avrupa'nın en büyük ekonomisi 2020'nin ilk 3 ayında yüzde 2.2 daralmış oldu. Uluslararası konjonktür ve ihracatlara güçlü bir şekilde bağımlı olan Almanya, gayrı safi yurtiçi hasılasının yüzde 6,3’e kadar düşmesini bekliyor.