AB’ye en tepkili olanlar eski üye ülkelerden

Merkezi Washington’da bulunan Pew Research Center tarafından 10 Avrupa Birliği (AB) ülkesinde yapılan araştırmaya göre, birlik üyesi ülkelerde AB’den memnuniyet oranları ciddi farklılıklar gösteriyor.

AB karşıtlığı eski birlik ülkelerinde yüzde 20-30’lara kadar gerilerken, 2004’den sonra dahil olan Doğu Avrupa ülkelerinde yüzde 70’leri buluyor.

Araştırmaya göre AB’ye yönelik olumsuz bakış açısı Yunanistan’da yüzde 27 ile oldukça düşük kalırken, Fransa’da son bir yılda 17 puanlık düşüşle yüzde 38’e kadar geriledi. 23 Haziran’da AB üyeliğinin oylanacağı Büyük Britanya’da birlik hakkında olumlu düşünenlerin oranı yüzde 44 iken, olumsuz görüş bildirenler yüzde 48 oldu.

AB’nin kurucularından Almanya’da da bu oran yüzde 50 ile geçtiğimiz yıla oranla 8 puan geriledi.

Araştırmaya göre AB’den memnuniyet oranı 2004 yılından sonra üye olan Doğu Avrupa ülkelerinde oldukça yüksek. Polonya’da birlik yanlılarının oranı yüzde 72 olurken, Macaristan’da yüzde 61 olarak kaydedildi.

Araştırmaya göre AB’ye yönelik memnuniyetsizlik özellikle ekonomi ve mülteci politikalarında daha net bir şekilde görülüyor. Yunanistan’da AB’nin ekonomik politikalarından duyulan rahatsızlık yüzde 92 ile tavan yaparken, İtalyanların yüzde 68’i, Fransızların yüzde 66’sı ve İspanyolların yüzde 65’i ekonomi politikalarından memnun değil. Almanya’da ise bu oran yüzde 38 ile diğer ülkelere oldukça düşük.

AB’nin mülteci politikasına tepkili olanların başında ise yüzde 94 ile Yunanlılar geliyor. Mülteci krizinin AB tarafından iyi yönetilemediğini düşünenlerin oranı İsveç’te yüzde 88, İtalya’da yüzde 77 ve Almanya’da yüzde 67 ile oldukça yüksek çıktı.

Pew Research Center’in araştırmasında genel olarak AB’ye olumlu bakanların daha çok gençler ile sol görüşe sahip bireyler olduğu, AB karşıtlarının ise daha çok yaşlı ve sağ görüşlü bireylerden oluştuğu anlaşıldı.