ABD ile Taliban anlaştı: Önce ateşkes, sonra müzakere

Uzun süredir görüşen ABD ile Taliban'ın anlaşmaya vardığı ve anlaşmanın yarın yürürlüğe gireceği bildirildi. Anlaşma 7 gün içerisinde ateşkes olması ve 10 gün sonra da müzakerelerin başlamasını öngördüğü belirtildi.

Afganistan'da uzun süredir görüşen ABD ile Taliban'ın anlaşmaya vardığı bildirildi. Amerikan Associated Press haber ajansına konuşan ABD'li üst düzey bir yetkili, "anlaşmanın çok kısa bir süre içerisinde devreye gireceğini" söyledi.

Yetkili, "anlaşmanın 7 günlüğüne şiddetin azaltılmasını" ve "bu süreyi takiben de 10 gün içerisinde Afgan hükümet güçleri dahil tüm ülkeyi kapsayacak Afgan barış görüşmelerinin başlatılmasını öngördüğünü" söyledi.

Taliban anlaşmaya uyduğu takdirde, Afganistan’daki tüm tarafların katılımıyla barış müzakerelerini başlatacak anlaşmanın imzalanacağı bilgisi de haberde yer aldı.

Taliban’dan bir yetkili de, ikinci anlaşmanın 29 Şubat’ta imzalanacağını ve Afganistan içi diyalog sürecinin de 10 Mart’ta başlayacağını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Savunma Bakanı Mark Esper’ın Cuma günü Münih’te Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani’yle görüşmesinin ertesinde bu gelişmenin yaşanması dikkat çekti.

Konuya ilişkin konuşan Esper, ABD ile Taliban arasındaki ateşkesin Amerikan güçlerinin Afganistan çekilmesine yol açtığını ancak anlaşmanın tehlikeler barındırmadığı anlamına gelmediğini söyledi.

Ajansa konuşan Taliban yetkilisi, "yabancı askerlerin çekilmesinin kademeli olarak başlayacağını ve 18 aylık süreye yayılacağını" söyledi.

Anlaşmanın pazar günü resmi olarak duyurulması, pazartesi günü de uygulamaya geçilmesi bekleniyor.

Bir televizyon programında konuşan ABD Başkanı Donald Trump, "anlaşmaya çok yakın olduklarını düşündüğünü" demişti.

Trump, Eylül 2019'da Talibanla "her an bir anlaşma beklenirken", müzakereleri aniden durdurmuştu.

ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad ve Taliban temsilcileri anlaşmayı uzun süredir Katar'ın başkenti Doha'da görüşüyordu.