ABD ve Almanya’da ekonomi büyüdükçe orta sınıf küçülüyor

Alman Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü (DIW) tarafından yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, ülkedeki ekonomik büyüme ve işsizlik oranlarının düşmesine rağmen ‘orta sınıfın’ daha da zayıfladı.

Alman Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü (DIW) tarafından yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, ülkedeki ekonomik büyüme ve işsizlik oranlarının düşmesine rağmen ‘orta sınıfın’ daha da zayıfladı. Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) verileri incelenerek yapılan araştırmada, yabancılar, Latin Amerika kökenliler ve gençler arasındaki gelir düşüşünde artış gözleniyor.

Araştırmaya göre, 1991-2013 yılları arasında her iki ülkede orta gelir sınıfında yer alan bireylerin oranı yüzde 6 oranında geriledi.

Bu gerileme en çok Almanya’daki 18-30 yaş arası gençlerde görüldü. 1983 yılında Almanya’daki gençlerin yüzde 69’u orta gelir düzeyinde iken, 2010’lu yıllarda yüzde 52’ye kadar geriledi.

Aynı dönemde 30-45 yaş arası bireyler arasında orta gelire sahip olanların oranı yüzde 78’den yüzde 64’e kadar düştü.

ABD ile Almanya arasındaki en büyük farklılık ise orta sınıfın reel servetlerinde görüldü. 2000’li yıllardan bu yana ABD’deki orta sınıf içerisinde kalmayı başaran bireylerin servetleri düşerken, Almanya’da 2002’den bu yana yüzde 15 artış gösterdi.

Araştırmaya göre orta sınıftan dar gelir düzeyine gerileyen bireyler arasında Almanya’daki yabancı kökenliler çoğunlukta idi. ABD’de ise ekonomideki iyileşmelere rağmen gelir düzeyi düşenler arasında Latin Amerika kökenliler ve Siyahiler bulunurken, diğer gruplarda iyileşme görüldü.

İki ülkeyi kapsayan araştırmada ayrıca ortalama gelir düzeylerinde yaşanan dalgalanmalar da tespit edildi. Buna göre, ABD’de hane başına düşen gelir 1970 yılında 55 bin dolar iken, 2000’de 77 bin dolara yükseldi. 2014 yılına gelindiğinde ise yüzde 4 kadar geriledi.

Almanya’da ise hane başına ortalama gelir 1991-2000 arasında yüzde 4 artarak 31 bin euroya yükselirken, 2013 yılına kadar yüzde 5 düşüşle 29 bin 500 euroya geriledi.