İHD: Öfkeliyiz, Abdulkadir Kuday ölüme terk edildi

İHD Hapishaneler Komisyonu, tahliyesi engellenen ve yaşamını yitiren ağır hasta tutsak Abdulkadir Kuday’ın göz göre göre ölüme terk edildiğine dikkat çekti, "Öfkeliyiz" mesajını verdi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, Metris R Tipi Cezaevi’nde tahliyesi engellenerek katledilen ağır hasta tutsak Abdulkadir Kuday’ın ölümüne ilişkin Beyoğlu’nda bulunan şube binasında basın toplantısı düzenledi.

İHD Hapishaneler Komisyonu üyesi Hatice Onaran, İHD olarak “öfkeli” olduklarını ifade etti. Hatice Onaran, Kuday’ın en azından “veda” için ailesiyle birlikte olması gerektiğinin altını çizerek, “Hastanede yoğun bakımda olan mahpusların bile ellerinin kelepçeli olduğunu biliyoruz. Yoğun bakımdaki mahpusların tedavisinin bu şekilde olması ya da entübe edilirken bile yatağa bağlı olması, ailesiyle görüştürülmemesi hak ihlalidir. ‘Veda hakkı’ yani ailesiyle birlikte geçirmek istediği son anları bile ellerinden alınıyor. Bu durumda olan binlerce mahpus var. Tutsakların tahliyelerinin engellenmesinin tek nedeni ise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almalarıdır. Bunları kabul etmiyoruz” dedi.

Kuday’ın durumunu uzun süredir takip ettiklerini belirten İHD Hapishaneler Komisyonu üyesi Mehmet Acettin ise şöyle konuştu: “Kuday’ın bırakılmama nedeni ağırlaştırılmış müebbet almasıdır. Ancak bazı adli mahpusların cumhurbaşkanı affıyla serbest bırakıldıklarını biliyoruz. Yasa ile yaşamını idame ettiremeyecek ağır hasta mahpusları cumhurbaşkanı affına bağlamışlar. Bu yüzden göz göre göre ölüme terk ediliyorlar."