Haiti’de yarısı çocuk 700 bini aşkın kişi iç göçe maruz kaldı
Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) açıklamaya göre, Haiti’de yarısı çocuk olmak üzere 700 binden fazla insan, felaket düzeydeki insani durum ve çete şiddetiyle iç göçe maruz kaldı.
Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) açıklamaya göre, Haiti’de yarısı çocuk olmak üzere 700 binden fazla insan, felaket düzeydeki insani durum ve çete şiddetiyle iç göçe maruz kaldı.
Bir BM kuruluşu olan IOM, Haiti’de eylül ayı başı itibariyle tam olarak 702 bin 973 ülke içinde yerinden edilmiş olduğunu belirtti. Haziran ayı ile kıyaslandığında yüzde 22’lik bir artış olduğu belirtildi.
IOM'nin Haiti'deki başkanı Gregoire Goodstein, “Yerinden edilmelerdeki keskin artış, sürekli bir insani yardım müdahalesine duyulan acil ihtiyacı vurguluyor” dedi.
Goodstein, basın açıklamasında “Uluslararası toplumu, bu zorluklar karşısında olağanüstü bir direnç göstermeye devam eden Haiti'nin yerinden edilmiş nüfusuna ve ev sahibi topluluklara desteğini arttırmaya çağırıyoruz” diye ekledi.
Açıklamaya göre durumun istikrarsız ve öngörülemez olmaya devam ettiği başkent Port-au-Prince, ülkedeki yerinden edilmiş insanların dörtte birine ev sahipliği yapıyor. IOM, “Genellikle temel hizmetlere çok az erişimi olan veya hiç olmayan aşırı kalabalık yerlerde yaşıyorlar” dedi.
IOM, yerinden edilen kişilerin %83'ünün şu anda aileler tarafından barındırıldığına dikkat çekti.
BM kuruluşu, “Kaynaklar üzerindeki baskı çok büyük, ev sahibi hanelerin çoğunluğu gıda kıtlığı, aşırı yüklenmiş sağlık tesisleri ve yerel pazarlarda temel malzeme eksikliği de dahil olmak üzere önemli zorluklar bildiriyor” diye belirtti.
BM kuruluşuna göre özellikle taşrada yerel altyapı ve hizmetler de ciddi baskı altında olurken, gıda güvensizliği, yeterli barınma, sağlık ve eğitime erişim en acil ihtiyaçlar arasında yer alıyor.
Kenya liderliğindeki Çok Uluslu Güvenlik Destek Misyonu'nun (MMAS) kurulmasına ve bölgeye ulaşmasına rağmen Haiti'deki güvenlik durumu kritik olarak kalmaya devam ediyor.
Başkentin çoğunluğu gibi ulusal yollar silahlı çetelerin kontrolünde bulunuyor.
Zaten bölgenin en yoksul ülkesi olan Haiti uzun zamandır çete şiddetiyle boğuşuyor. Ancak son aylarda bu şiddet iki katına çıktı ve neredeyse kalıcı hale gelen insani krizi daha da kötüleştirdi.
Çeteler çok sayıda cinayet, tecavüz, yağma ve fidye için adam kaçırma olaylarından sorumlu tutuluyor.