ABD ve Rusya bombardımanları koordineli yapacak

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Rusya arasında Suriye’deki hava bombardımanlarının daha iyi koordine edilmesi konusunda uzlaşıya varıldı.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Suriye’de yapılan hava saldırılarının ABD ile ‘daha iyi koordine edilmesi’ konusunda anlaşıldığı belirtildi.

Amerikan ve Rus askeri uzmanların yaptıkları video konferansın ardından yapılan açıklamada, hava saldırılarına ilişkin önlemlerin görüşüldüğü kaydedildi. Buna göre, her iki ülkenin yapacağı hava akınları diğer ülkenin askeri uzmanlarıyla koordineli bir biçimde düzenlenecek.

Koordineli hava saldırıları sayesinde ‘yanlış anlaşılmaların ve istenmeyen olayların’ engellenmesi hedefleniyor.

İki ülkenin uzlaştığı koordineli hava operasyonları son günlerde ABD tarafından Rusya’ya yönelik suçlamalar sonrasında yeniden gündeme gelmişti. ABD, Suriye’de ‘ılımlı’ olarak nitelendirdiği bazı grupların Rusya tarafından bombalanmasına karşı çıkıyordu.

Son olarak dün Pentagon’dan yapılan açıklamada, Amerikan birliklerinin uyarılarına rağmen El Tanif Garnizonu’ndaki muhalif gruplara yönelik Rusya uçaklarınca saldırıların düzenlenmeye devam edildiği duyurulmuştu.

Rusya’dan yapılan açıklamada ise, El Tanif’de bombalanan alan ile ‘ılımlı Suriyeli muhalifler’ olarak belirlenen grupların olduğu bölge arasında 300 km’lik bir mesafe olduğu belirtilmişti.