AKP iktidarında 200 binden fazla gözaltı

İktidara geldiği 22 yıldan beri yavaş yavaş otoriter bir rejim inşa eden AKP döneminde 200 binden fazla kişi gözaltına alındı, 80 bin kişi işkenceden geçirildi.

AKP İHLALLERİ

AKP ve lideri Erdoğan, her fırsatta eski baskı döneminin kalktığını, artık Türkiye’nin bir özgürlükler ülkesi olduğunu iddia ediyor, ancak insan hakların örgütlerinin raporları ise baskı ve işkencenin sistematik olarak arttığını gösteriyor. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a göre Türkiye, artık herkesin düşüncelerini ifade ettiği, özgürce yaşadığı bir ülke. İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) yıllık raporları ise bunun tersini gözler önüne seriyor. AKP iktidarı, açıkladığı ya da medya gücüyle insanlara göstermek istediği şekliyle ilk yıllarında bir özgürlükler partisi değil, sistematik olarak kendisi gibi düşünmeyenleri baskı altına almanın yollarını arayan bir parti olarak bugüne kadar geldi. İHD verilerine göre AKP iktidarında geçen 22 yılın bilançosu şöyle:

YARGISIZ İNFAZLAR

Polis, jandarma, korucuların karıştığı yargısız infazlarda bin 229 kişi yaşamını yitirdi, 3 bin 147 yurttaş ise yaralandı. Sadece cezaevlerinde 916 kişi yaşamını yitirdi, 64 kişi ise yaralandı. 

GÖZALTINDA 19 KAYIP

AKP döneminde 19 yurttaş gözaltında kaybedildi. Bugüne kadar bu yurttaşlar ile ilgili insan hakları savunucuların çabaları ise sonuçsuz kaldı. 

GÖZALTINDA 73 CİNAYET

Gözaltı uygulaması AKP iktidarında da bir işkence ve baskı aracı olarak kullanılmaya devam etti. 200 bin 139 kişi gözaltına alındı, bunların 19 bin 992 kişisi işkenceye maruz kaldı. 73 yurttaş ise gözaltında katledildi. 

80 BİN KİŞİYE İŞKENCE

İşkence AKP iktidarı döneminde sadece gözaltında uygulanan bir sistem olmaktan çıkarak, sokağa da taştı. Eylem ve etkinliklerde 10 bin 459 yurttaş işkenceye maruz bırakıldı. 9 bin 737 tutsak, gardiyan ve askerlerin işkencesine maruz kaldı. Korucuların karıştığı işkence sayısı 321 olarak açıklandı. Toplamda 80 bine yakın yurttaş, farklı yerlerde işkence gördü. 

DEVLET BAĞLI GÜÇLERİN SALDIRILARI

AKP yönetimindeki devlet güçlerinin veya çetelerinin hak savunucularına yönelik kitlesel ve bireysel saldırılarında 647 kişi yaşamını yitirdi, 5 bin 415 kişi de yaralandı. Sorumluları yakalanmayan ve kayıtlara faili meçhul olarak geçen saldırılarda ise 422 kişi yaşamını yitirdi, 684 yurttaş ise yaralandı. 

BİN 579 KİŞİYE AJANLIK DAYATMASI

İktidar, toplum üzerindeki baskı yöntemini sadece saldırı ve işkenceyle sınırlı tutmadı. 22 yıl içerisinde iktidara muhalif olan örgüt, sendika, parti gibi yapılar içerisinde de bilgi almak için çok sayıda kişiye ajanlık teklif etti. Kaçırmalar, para teklif etmeler, şantajlar üzerinden yürüyen bu ajanlık dayatmaları yıl yıl artarak devam etti. 22 yılda bin 579 kişiye çeşitli yöntemlerle ajanlık dayatması yapıldı. 

BİNLERCE YAYIN TOPLATILDI

AKP’nin baskılarından en çok etkilenenlerden biri de basın yayın ve kültür sanat etkinlikleri oldu. Kürtçenin serbest olduğunu her fırsatta belirten AKP iktidarı çoğunluğunu Kürt sanat etkinlikleri olan bin 322 etkinliğe yasak getirdi. Hatta yasaklama öyle bir duruma geldi ki, bir düğüne bile yasak getirip, düğün yaptırmadı. bin 165 kitap ve dergi toplatıldı. 203 kez gazete ve dergiler basıldı. Kültür merkezlerine 32 kez baskın yapıldı. 

30 BİNE YAKIN SİYASİ TUTUKLAMA

‘Özgürlükler Ülkesi’ olarak tanımladıkları Türkiye’de 8 bin 30 eyleme saldırı gerçekleştirildi ya da yetkililer tarafından yasaklandı. Siyasi parti binalarına bin 843 baskın yapıldı; parti ve dernek binalarına 527 kez saldırıldı. Kapatma veya açılan kapatma davası bin 907. On binlerce kişiye düşüncelerinden dolayı soruşturmalar açıldı, 29 bin 369 insan, görüşlerini açıkladıkları ya da bir protesto eylemine katıldıkları için tutuklandı.