Af Örgütü’nden Almanya’ya ırkçılık uyarısı

Uluslararası Af Örgütü, Almanya’da ırkçı saldırıların bugüne kadar olmadığı kadar artış gösterdiğini duyururken, devlet kurumlarının ırkçılık kurbanlarını yalnız bıraktığı uyarısında bulundu.

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), Almanya’da ırkçı saldırıların bugüne kadar olmadığı kadar artış gösterdiğini duyururken, devlet kurumlarının ırkçılık kurbanlarını yalnız bıraktığı uyarısında bulundu.

Af Örgütü’nce ırkçı saldırılara ilişkin hazırlanan 80 sayfalık rapora göre, 2015 yılında mülteci yurtlarına yönelik bin 200’ü aşkın ‘siyasi motifli’ saldırı düzenlenirken, 2014 yılına oranla yüzde bin 500 artış yaşandı. Bu saldırıların 177’sinin kundaklama, patlayıcılı saldırı veya yaralama olarak kayıtlara geçtiği belirtilen raporda, diğer vakaların ise eşyaya zarar verme, ırkçı slogan ve söylemler ile propaganda biçimiyle geliştiği kaydedildi.

Geçtiğimiz yıl mültecilere karşı her hafta ortalama 6 eylem düzenlendiği bilgisinin yer aldığı raporda, ırkçı söylem ve saldırıların önünün alınamadığına dikkat çekildi.

Af Örgütü Almanya Genel Sekreteri Selmin Çalışkan, ırkçı saldırıların oldukça yüksek bir düzeye ulaştığını söyledi. Irkçılığa karşı mücadelenin yetersiz kaldığını belirten Çalışkan, özellikle mültecilerin kaldığı ev ve yurtların yeterince korunmadığını kaydetti.

“Devlet, insanları ırkçı saldırılardan koruma durumunda değil” diye eleştiren Çalışkan, devletin insan haklarının gerektirdiği sorumluluklarını yerine getirmediğini vurguladı.

Almanya’daki devlet kurumlarına yerleşmiş ırkçılığa dikkat çeken Af Örgütü temsilcisi, birçok olayda ırkçı motivasyonların gözardı edildiğini dile getirdi. Çalışkan, Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü (NSU) tarafından işlenen cinayetlerin önlenememesinde kamu kurumlarının rolünü hatırlatırken, devlet kurumlarının NSU skandalından ders çıkarmadığını sözlerine ekledi.