Alman siyasetçiler Merkel’den tehditkar Erdoğan’a ‘net tavır’ istiyor

Almanya Federal Meclisi’nde Ermeni Soykırımı’nı tanıyan tasarının ardından Türkiye kökenli vekillere yönelik tehditler devam ederken, Başbakan Angela Merkel’in göstermelik tutumuna tepkiler de artıyor.

Siyasi partiler ile hedefteki milletvekilleri, Erdoğan ve Saray yandaşlarının tehditlerini ‘anlaşılmaz’ olarak nitelemekle yetinen Merkel’den daha net tavır takınmasını talep ediyor.

2 Haziran’daki soykırım tasarısı oylamasına Türkiye kökenli 11 milletvekilinden bazılarının katılmamasına rağmen tümü tehditlere maruz kalmıştı. Tayyip Erdoğan ve AKP’lilerin tehdit ettiği ve hatta ‘Türklüklerinin ispatı için kan testi’ istediği milletvekillerine yönelik tehdit ve şantajlar devam ediyor.

Tehditlere karşı Salı günü açıklama yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Erdoğan’ın ‘terörizm ve ihanet’ suçlamalarını ‘anlaşılmaz’ olarak nitelendirmekle yetinmişti. Merkel’in özellikle mülteci anlaşmasıyla işbirliğinden vazgeçmek istemediği Erdoğan ve AKP hükümetine yönelik tavrı ciddi tepki görüyor.

Yeşiller Federal Meclis Grubu yöneticisi Britta Haßelmann, Merkel’in Türkiyeli milletvekillerine yönelik tehditlere karşı 2 gün boyunca sessiz kalmasını eleştirdi. Merkel’in ‘oldukça hafif kalan tepkisini’ anlamakta zorlandıklarını söyleyen Haßelmann, Türkiye’den gelen tehditlere karşı kesin bir tavır alınması gerektiğinin altını çizdi.

ANNEN: ERDOĞAN’IN AÇIKLAMALARI KABUL EDİLEMEZ ‘SINIR İHLALİDİR’

Angela Merkel’in hem Almanya’yı hem de Avrupa ülkelerini karşısına alma pahasına mülteci pazarlığında ısrar ettiği Erdoğan’a yönelik ‘yumuşak’ tavrına bizzat koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD)’den de tepki geldi.

SPD’nin dış politikadan sorumlu milletvekillerinden Niels Annen, Erdoğan’ın açıklamalarının ‘açıkça sınır ihlali’ olduğunu söylerken, bunun ‘kabul edilemez’ olduğunu vurguladı. Bunun ikili ilişkiler için de ağır bir yük olduğunu belirten Annen, bu durumun bizzat Başbakan Merkel tarafından dile getirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

MUTLU: BU ŞEKİLDE ÇOK KİŞİ ÖLDÜ

Erdoğan ve hükümetinin yanı sıra yandaşlarının da internet üzerinden Almanya’daki Türkiye kökenli vekilleri teşhir çalışmalarının olası cinayetleri tetiklemesinden de endişe ediliyor.

Federal Meclis’teki oylamaya katılmamasına rağmen hedef gösterilen Yeşiller Partisi Milletvekili Özcan Mutlu, yapılan propagandalardan bazı ‘delirmiş kimselerin tehditleri hayata geçirebileceği’ endişesini paylaştı. ARD kanalına konuşan Mutlu, “Türkiye’de bu şekilde çok kişi öldü” diye konuştu.

ALMAN GÜVENLİK BİRİMLERİ GÜVENLİKLERİ İÇİN KONTAĞA GEÇTİ

Öte yandan, Erdoğan ve çetelerinin tehditleri nedeniyle Türkiyeli milletvekillerinin Almanya içinde de saldırıya uğramalarından endişe ediliyor. Spiegel Online’nın iddiasına göre, Alman güvenlik birimleri bazı milletvekilleriyle kontağa geçerek, koruma isteyip istemediklerini sordu.

Daha önceleri bazı İslamcı, milliyetçi Türk çevreleriyle Alman ırkçılarının tehdidi nedeniyle koruma verilen Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir’e yönelik önlemlerin ise arttırıldığı bildiriliyor.

DAYANIŞMA ÇALIŞMASINI SPD’Lİ VEKİLLER REDDETTİ

Almanya’da büyük tepki çeken tehditlere karşı Merkel’in başında olduğu Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) üyesi Meclis Başkanı Norbert Lammert’in dayanışma çağrısı ise boşa çıkmıştı. Lammert’in 11 milletvekiliyle dayanışma için başlatmak istediği bir eyleminden, SPD üyesi 5 Türkiyeli vekilin yanaşmaması nedeniyle vazgeçilmişti.