Almanya’da hükümet istihbarat ‘reformunda’ uzlaştı

Almanya’da hükümetin Federal Haber Alma Örgütü‘nün (BND) reforme edilmesi konusunda uzlaştığı bildiriliyor.

Almanya’da hükümetin Federal Haber Alma Örgütü‘nün (BND) reforme edilmesi konusunda uzlaştığı bildiriliyor.

Dün akşam Başbakanlık Dairesi’nde yapılan görüşmelere katılan kaynaklardan alınan bilgilere göre, adı son yıllarda skandallarla anılan BND’nin bazı uygulamalarına son verilecek. Buna göre, istihbaratın Avrupa Birliği (AB) üyesi devletleri, kurumlarını ve vatandaşlarını takibi yasaklanacak.

Ancak bu yasakların nasıl denetleneceği bilinmezken, ‘terörizm şüphesi’ durumunda istisnai olarak takipler yapılabilecek.

Hükümetin BND’nin özellikle ekonomik amaçlı espiyonaj çalışmalarını yasaklama kararı aldığı bildirilirken, yurt dışındaki stratejik önemdeki konulara dair yapılacak uzaktan takipler için BND Başkanı, Başbakanlık Dairesi ve bağımsız bir hakimler kurulunun onayı istenecek. Ayrıca iletişim araçları üzerinden yapılacak takip ve dinlemeler için kanunlarda net düzenlemeler yapılması planlanıyor.

BND, 2013 yılından bu yana Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı’yla (NSA) yaptığı işbirliği ve bu işbirliği kapsamındaki takip ve dinlemeleri nedeniyle gündemdeydi. Ayrıca birçok önemli istihbarat çalışmasının BND Başkanı, hükümet ve meclis gibi kurumlardan gizli tutulduğu ortaya çıkmıştı.