Almanya’da rüzgar enerjisini bitirecek mahkeme kararı

Nükleer ve kömür enerjisine dayalı elektrik üretiminden kurtulmayı hedefleyen Almanya’da rüzgar türbinlerine yönelik verilen bir mahkeme kararı endişe yarattı.

Nükleer ve kömür enerjisine dayalı elektrik üretiminden kurtulmayı hedefleyen Almanya’da rüzgar türbinlerine yönelik verilen bir mahkeme kararı endişe yarattı. Türbinlerin yerleşim yerlerinden en az 2 kilometre uzakta kurulmasını şart koşan karara karşı Federal Çevre Dairesi’nden (UBA) ‘enerji dönüşümünü gerçekleştirilemeyeceği’ uyarısı yapıldı.

Almanya’nın en büyük eyaleti Bavyera’da Eyalet Anayasa Mahkemesi’nde görülen davada, rüzgar enerjisinden elektrik üretilen türbinlerin yerleşim yerlerinden en az 2 km uzaklıkta kurulmasını öngören uygulama ‘haklı’ bulundu. Eyalette iktidarda olan Hristiyan Sosyal Birlik Partisi’nin (CSU) uygulamasına muhalefet partilerince dava açılmıştı.

Mahkeme kararında, ortalama yüksekliği 200 metre olan modern rüzgar türbinlerinin yerleşim yerlerine olan mesafesinin de bu yüksekliğin en az 10 katı olması gerektiği vurgulandı. Kararda, komün veya kent belediyelerinin bu mesafeyi istisnai olarak azaltabilme yetkilerinin olduğu hatırlatıldı.

Eyalet Anayasa Mahkemesi kararında, rüzgar türbinlerinin yerleşim yerlerine yakın olmaları halinde yeni konut inşasının zorlaşacağı savunuldu.

Bavyera’daki mahkemenin aldığı kararın bir benzeri Hessen Eyalet İdare Mahkemesi’nce Eylül ayında alınmış ve rüzgar türbinlerinin yerleşim yerlerine uzaklığının en az bin metre olması gerektiğine hükmedilmişti.

‘ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ PROJESİNİN SONU GELİR’ UYARISI

Hessen’den sonra ülkenin coğrafik olarak Almanya topraklarının beşte birine sahip Bavyera’daki karar endişeyle karşılandı. Karara ilişkin Federal Çevre Dairesi’nden (UBA) yapılan açıklamada, ülkenin temiz enerjilere yönelik hedeflerinin ciddi zarar göreceği uyarısı yapıldı.

UBA açıklamasında, yerleşim yerleriyle türbinler arasındaki mesafenin 2 kilometreye çıkarılması kararıyla birlikte ‘Almanya’nın rüzgar enerjisi potansiyelinin kullanılma şansının pratikte sıfıra ineceği’ vurgulandı. Açıklamada, çevreye ve atmosfere zarar vermeyen enerji kaynaklarını öne çıkaran ‘enerji dönüşümü’ projesinin sonunun geleceğinin de altı çizildi.

Almanya, rüzgar enerjisinden elektrik üretiminde önde gelen ülkelerden. Nükleer enerji santrallerini 2022’de, kömür santrallerini ise 2050’ye kadar tümüyle kapatmayı öngören Almanya’da rüzgar enerjisinden faydalanılması sayesinde yenilenebilir enerjilerin toplam üretimdeki payı üçte bire ulaşmış durumda.