Almanya’da skandal iltica davası: Beşar Esad’ın sözleri temel alınmış

Almanya’da Suriyeli eşcinsel bir mültecinin iltica talebi, rejim lideri Beşar Esad’ın sözleri gerekçe kabul edilerek reddedilmiş.

Almanya’da Suriyeli eşcinsel bir mültecinin iltica talebi, rejim lideri Beşar Esad’ın sözleri gerekçe kabul edilerek reddedilmiş. Skandal olayın sosyal medyadan duyurulması üzerine Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF) geri adım atmak zorunda kaldı.

Mart ayında Saarland eyaletindeki Lebach başvuru merkezine iltica talebini ileten Suriyeli bir mültecinin talebi, Esad’ın Kasım ayındaki bir mülakatında söylediği sözler üzerine kabul edilmemiş. BAMF’nin mülteciye verdiği ret kararının gerekçesinde Esad’ın sözlerine dayanılarak, “ülkeyi terkeden mültecilerin büyük kısmı ‘iyi Suriyeliler’ ve ‘yurtseverlerdir’. Bu nedenle de ülkeyi terkeden tüm Suriyelilerin rejim karşıtı olarak görülmesi mümkün değildir” ifadelerine yer veriliyor.

Başvurusu reddedilen Suriyeli mültecinin eşcinsel olduğunu ve bu nedenle de ülkesinde güvende olamayacağını söylediği, ancak bunun da ‘eşcinsel olduğunu kimse bilmiyor’ gerekçesine sığınılarak reddedildiği ortaya çıktı.

Suriyeli sığınmacının iltica talebi reddedilirken, sadece geçici koruma kararıyla Almanya’da kalmasına izin verildi.

Mültecilere yardım eden Alman aktivist Dirk V.’nin skandal kararı sosyal medya üzerinden duyurması üzerine Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF) de geri adım atmak zorunda kaldı. BAMF’nin bağlı olduğu İçişleri Bakanlığı, kararın kendi bakış açılarını yansıtmadıklarını duyurdu.

Tagesspiegel gazetesine konuşan BAMF sözcüsü Andrea Brinkmann ise, Beşar Esad’ın sözlerinin iltica kararında baz alınmasının doğru olmadığını söyledi. Brinkmann, cinsel oryantasyonundan ötürü ülkelerinde baskıya uğrayan bireylerin iltica hakkı olduğunu da hatırlatırken, bunun dosyanın yeniden incelenmesi sırasında dikkate alınacağını kaydetti.

Mültecinin dosyasını ‘yoğun bir çabayla’ incelediklerini de savunan BAMF sözcüsü, yapılan incelemelerden sonra alınan kararın ‘sonuçları olacağını’ da söylerken, tüm mültecilerin başvurusunun ‘bireysel olarak’ ele alınması ve ‘adil kararlar alınması’ için çalışacaklarını vaat etti.

Beşar Esad, Suriyeli mültecinin iltica talebinin reddedilmesinde temel alan sözlerini, Kasım ayında Sana ajansına verdiği bir röportajda dile getirmişti. Esad söz konusu röportajda, Avrupa’ya giden Suriyeli mültecilerin büyük kısmının ‘iyi Suriyeliler’ olduğunu ve bu kişilerin arasına terörist örgütlerle bağlantılı bireylerin sızdığını söylemişti.