Almanya’dan Erdoğan’ın Türkiyeli vekillere ırkçı saldırılarına tepki

Alman Federal Meclisi’nin Ermeni Soykırımı’nı tanıyan kararı ardından Türk yöneticilerin Almanya’daki Türkiye kökenli milletvekillerine saldırılarına Angela Merkel ve siyasi partilerden ‘tepki’ geldi.

Alman Federal Meclisi’nin Ermeni Soykırımı’nı tanıyan kararı ardından Türk yöneticilerin Almanya’daki Türkiye kökenli milletvekillerine saldırılarına Angela Merkel ve siyasi partilerden ‘tepki’ geldi. Merkel, Saray diktatörü Erdoğan’ın ‘Türklüklerinin tespiti için’ kan testi istediği vekillere yönelik suçlamaların ‘akıl almaz’ olduğunu söylerken, CDU’lu Volker Kauder,  Erdoğan’ın ‘artık Avrupa resmi söylemlerinde kullanılmayan terimlere başvurduğu’ eleştirisinde bulundu.

Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ile düzenlediği basın konferansında konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Tayyip Erdoğan ve AKP hükümetinin tasarıya ‘evet’ oyu veren Türkiye kökenli milletvekillerine yönelik saldırılarına değindi. Bu milletvekillerinin Almanya’da özgürce seçildiklerini hatırlatan Merkel, “Türk tarafından yapılan açıklamalar ve suçlamaları akıl almaz (makul olmayan) olarak değerlendiriyorum” dedi.

Türkiye hükümeti ile Almanya Federal Meclisi’nin büyük çoğunluğu arasında Ermeni Soykırımı’na ilişkin tasarı üzerine ‘farklı bakış açıları’ olduğunu söyleyen Merkel, bu nedenle de Ermenistan ve Türkiye arasında direkt diyaloğun başlatılması taraftarı olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin sürekli olarak Yahudi Soykırımı’nı (Holocaust) hatırlattığına dikkat çeken Merkel, Federal Meclis’te kabul edilen tasarıda Holocaust’un ‘özel durumuna’ vurgu yapıldığını söyledi. Merkel, Almanya’nın geçmişte bu soykırım ve Nazi geçmişiyle yüzleştiğini ve gelecekte de her neslin bu sorumlulukla yüzleşeceğinin altını çizdi.

Merkel, Türkiye ve Ermenistan’ın ortak bir ‘tarihçiler komisyonu’ kurmasını da istedi.

KAUDER: ERDOĞAN AVRUPA’DA KULLANILMAYAN TERİMLERİ KULLANIYOR

Angela Merkel’in partisi CDU’nun Meclis Grup Başkanı Volker Kauder de, Erdoğan’ın Türkiye kökenli vekillerin ‘Türklüklerinin tespiti için kan testi’ yapılmasını isteyen sözlerine sert tepki gösterdi. Erdoğan’ın sözlerinin ‘tahammül edilemez’ olduğunu vurgulayan Kauder, “Erdoğan, bildiğim kadarıyla artık Avrupa’daki resmi söylemlerde kullanılmayan terimlerle gündemi ısıtıyor” diye konuştu.

Koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) Meclis Grup Başkanı Thomas Oppermann da, Erdoğan’ın bir ‘cadı avı başlattığını’ söyledi.