Almanya Rusya'ya yaptırımların kaldırılmasından yana

Almanya ekonomik zararları önlemek için Rusya'ya yönelik uygulanan ekonomik yaptırımların kaldırılmasını istiyor.

Avrupa Birliği’nin  uyguladığı yaptırımlar nedeniyle Rusya ve Almanya arasındaki ticari ilişkiler son iki yılda on milyarlarca euroluk bir gerileme yaşadı. Alman hükümeti, yaptırımların yol açtığı ekonomik zararları önlemek için yumuşak geçiş yolları aramaya devam ediyor.

Rostock kentinde düzenlenen ikinci Rusya Günü etkinliğinde konuşan Federal Ekonomi ve Enerji Bakanı Sigmar Gabriel, Almanya’nın Rusya’ya yönelik yaptırımların ‘daimi olamayacağı’ yönündeki görüşünü yineledi. “Hepimiz tecrübelerimizden biliyoruzki, daimi izolasyonların bir getirisi yok. Nihayetinde faydalı olan diyalogtur” diyen Gabriel, ilişkilerin normalleşmesi gerektiğini vurguladı.

Sigmar Gabriel, Rusya ile ilişkilerin normalleşmesi için Ukrayna’daki sorunun çözümüne yönelik Beyaz Rusya’nın başkenti Minsk’te üzerinde uzlaşılan şartların yerine getirilmesi gerektiğinin de altını çizdi.  İlk aşamada Ukrayna’daki seçim yasasında değişiklikler ve AGİT gözlemcilerinin seçimleri takip etmesiyle bazı yaptırımların kaldırılabileceğini söyleyen Gabriel, bunun ‘Rusya’nın her politikasının kabulü anlamına gelmediğini’ dile getirdi.

BRANDT’IN DOĞU POLİTİKASI’NIN ÖRNEK ALINMASINI İSTEDİ

‘Daimi çekişmelerin yanlış yol’ olduğuna dikkat çeken Gabriel, eski sosyal demokrat Başbakan Willy Brandt’ın Doğu Politikası’nın (Ostpolitik) örnek alınmasını istedi. Gabriel, Batı’nın ‘kesin duruşundan’ taviz vermeden ‘gerginlikleri azaltma’ yönündeki tavrını koruması gerektiğini de söyledi.

Gabriel’den önce Rusya Günü adlı işverenler buluşmasında konuşan Rusya Sanayi Bakanı Denis Manturov da ikili ilişkilerin iyileştirilmesi çağrısı yapmıştı.

77 MİLYAR EURODAN 52 MİLYAR EUROYA GERİLEDİ

Avrupa Birliği (AB) 2014 yılından bu yana Rusya’ya yönelik yaptırım kararı almış, Rusya da buna karşılık yaptırımlara gitmişti. Almanya, AB içinde Rusya’yla ekonomik ilişkileriyle önde geliyor.

İki ülkenin karşılıklı ticaret hacmi 2013 yılında 77 milyar euro iken, yaptırımların başladığı 2014’de 67 milyar euroya gerilemişti. 2015 yılında ise iki ülkenin ticaret hacmi 52 milyar euroya kadar düştü.