'Sahte mülteci’ şüpheli Alman askeri!

Almanya’da terör şüphelisi bir askerin Suriyeli mülteci gibi iltica başvurusu yapması tartışma yarattı.

Almanya’da geçtiğimiz gün medyaya da yansıyan ve terör şüphelisi bir Alman askerin Suriyeli sığınmacı sıfatıyla iltica başvurusu yapmasının yol açtığı şaşkınlık devam ediyor.

Franco A. adlı Fransa’daki bir Alman paraşütçü birliğinde görev teğmenin Şubat ayı başında Avusturya’nın başkenti Viyana’da üzerinde silahla yakalandığı ve ırkçı terör saldırısı planladığından şüphelenildiği duyurulmuştu.

KENDİSİNİ SURİYE’DEN KAÇAN ‘FRANSIZ KÖKENLİ’ MÜLTECİ DİYE TANITMIŞ

Ancak Alman askerin 2015 yılında kendisini Suriye’den kaçan bir Hristiyan sığınmacı gibi göstermesi ve iltica davasının bile görülmüş olması ciddi tartışmalara yol açtı.

Franco A’nın kendisini Suriye’de DAİŞ zulmünden kaçan Fransız kökenli bir Hristiyan olarak tanıtması hem Savunma Bakanlığı hem de İçişleri Bakanlığı’na yönelik ciddi eleştirileri beraberinde getirdi. Alman asker 2016 yılında en az iki kez mülteci olarak ifade verirken, Suriye’den gelmiş olmasına rağmen Arapça ifadesinin alınmaması ve Fransızca ile yetinilmesi nedeniyle Federal Göç ve Mülteciler Dairesi’ne (BAMF) yönelik tepkiler söz konusu.

SAVUNMA BAKANLIĞI SORUŞTURMA AÇTI

Bu kişinin ‘sığınmacı’ olarak ifadesini alan kişinin de yoğunluktan dolayı BAMF’ye gönderilen bir başka Alman ordu mensubu olması da dikkat çeken bir diğer ayrıntı.

Eleştirilerin odağındaki bir diğer isim olan Savunma Bakanı Ursula von der Leyen ise, Franco A’nın ilişkileri ve ordu içindeki yakın arkadaşlarına dair bir soruşturma başlattığı bilgisi verildi.

Franco A’nın henüz neden böyle bir girişimde bulunduğuna dair ifade vermekten kaçındığı ve aşırı sağcı terörist saldırı suçlamasını reddettiği bildiriliyor.