Almanya tarihiyle yüzleşti, sıra Türkiye’de

Almanya'nın Ermeni Soykırımı'nı resmen tanımasının ardından Alman basınında yer alan yorumlarda "Almanya tarihiyle yüzleşti, sıra Türkiye'de" yorumları yapıldı.

Almanya Federal Meclisi’nin Ermeni Soykırımı’nı tanıyan tasarısına karşı Türkiye’nin kaba saba tavrı dikkat çekerken, Alman medyasında tasarıyı oylayan meclise destek yorumları öne çıkıyor. Başbakan Angela Merkel’in oylamaya katılmayarak, tepkileri hafifletmeye çalışması da eleştiriliyor.

‘ALMANYA KENDİ TARİHİNDEN DERS ÇIKARDI, SIRA TÜRKİYE’DE’

Frankfurter Allgemeine Zeitung’da yazan Klaus-Dieter Frankenberger, emperyalce donanmış, katliamcı bir milliyetçiliğin geleceğe taşınmaması gerektiğinin altını çizdi. Almanya’nın kendi tarihinden ders çıkardığını yazan Frankenberger, Türkiye’nin kendi geleceğine giden yolun değiştirilmesine izin vermemesini istedi.

Frankenberger, Türkiye’de yönetimi elinde bulunduran ‘iktidar delisi’ AKP hükümetinin daha fazla otoriterleşmeye oynamasının da meseleyi daha üzücü ve düşündürücü hale getirdiğini vurguladı.

‘ALMANLAR GERÇEKLERİ SÖYLEMEKTEN GERİ DURMAMALI’

Südwest Presse’de yazan Axel Habermehl, hangi real politik gerekçelerle olursa olsun Almanların bu gerçekleri söylemekten geri durmaması gerektiğini belirtti. Türkiye’nin tasarıya tepki olarak büyükelçisini geri çağırmasının siyasi sorumluların ‘gerçeği inkarı’ olduğunu vurgulayan Habermehl, Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlıların müttefiki olan Almanya’nın soykırıma göz yumduğunu hatırlattı.

Tasarıda ‘Almanya’nın da soykırımdan dolayı suçlu olduğunun’ yer aldığını vurgularken, bunun belirli bölgelerin halklardan arındırılarak homojenize edilmesi politikalarının yanlışlığına örnek olduğuna dikkat çekti.

 ‘TÜRKİYE’DEN GELEN TEPKİLER KARARIN DOĞRULUĞUNU TEYİT EDİYOR’

Türkiye’nin oylama sonrasında gelen tepkilerin tasarının doğruluğunu teyit ettiği yorumunun yapıldığı Rhein-Neckar Zeitung gazetesinde, Ankara’nın ‘kararlığının’ aynı zamanda Almanya Meclisi’ne ‘soykırımı olduğu gibi adlandırmak’ dışında başka bir seçenek bırakmadığı vurgulandı.

AKP’li Burhan Kuzu’nun Türkiye kökenli milletvekillerini tehdit etmesine ve ‘hain’ olarak nitelendirmesine dikkat çekilen yorumda, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve bazı bakanların oylamaya katılmamasının birçok kesimden eleştiri aldığı hatırlatıldı.

‘MERKEL’İN OYLAMAYA KATILMAMASI ‘GEREKSİZCE’’

Ülkenin önde gelen bölgesel gazetelerinden Neue Osnabrücker Zeitung’daki yorumda da Başbakan Angela Merkel’in ve önemli bakanların oylamaya katılmaması eleştirildi. Oylamaya katılmamanın ‘gereksizce’ olduğunu vurgulayan gazete, Erdoğan’ın Türk büyükelçiyi geri çağırmasının da aynı düzeyde ‘gereksiz’ bir tavır olduğuna dikkati çekti.

Stuttgarter Zeitung’daki yorumda ise, soykırım tasarısının ‘Almanya’nın Türkiye’ye olan bağımlılığının kırılmasının’ işareti olduğu savunuldu. Yorumda, Almanya’nın ‘başına buyruk yeni Sultan Erdoğan’a olan bağımlılığın yol açtığı hoşnutsuzluğun kırıldığının altı çizildi.