Almanya ve Fransa arasında Yunanistan anlaşmazlığı derinleşti

Almanya ile Fransa arasında Yunanistan’ın borçları konusundaki anlaşmazlığın derin boyutlara vardığı bildiriliyor.

Almanya ile Fransa arasında Yunanistan’ın borçları konusundaki anlaşmazlığın derin boyutlara vardığı bildiriliyor. Yarın Atina’da oylanacak tasarruf paketi öncesinde Fransa borçlarda indirim ya da uzun vadeli ödemeler isterken, Almanya’nın katı tavrındaki ısrarı devam ediyor.

Yunanistan Parlamentosu’nda yarın yapılacak oylamada, emeklilik maaşlarında kesintiler ve yeni vergilerle toplamda 3,6 milyar euro tasarruf öngören paket oylanacak. Ancak oylamada paketin reddedilmesi ihtimaline karşı Fransa Maliye Bakanı Michel Sapin’in Yunanistan’ın borçlarında indirim ya da uzun vadede geri ödeme seçeneğini öne çıkardığı belirtiliyor.

Alman medyasına yer alan iddialara göre, Yunanistan’ın borçları konusunda Sapin ile Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble arasında ciddi anlaşmazlıklar yaşandı. Başbakan Angela Merkel’in Euro politikasındaki en belirleyici bakan olan Schäuble’nin Yunanistan’ın borçlarında herhangi bir yapılandırmaya veya tıraşlamaya karşı olduğu iddia ediliyor.

Schäuble’nin öncelikle geçen yıl kabul edilen Üçüncü Yardım Paketi’nin uygulanması ve denetiminde ısrar ettiği ve borçlara ilişkin düzenlemeyi ileriye bırakmak istediği bildiriliyor. Alman bakan ayrıca yarınki oylamada tasarruf paketinin geçirilmesi şartında ısrar ediyor.

Euro Bölgesi içinde Fransa’nın pozisyonunu destekleyen ülkeler arasında Yunanistan’ın yanı sıra Portekiz gelirken, Avusturya ve Finlandiya ise Almanya’nın politikasını destekliyor.

Yarınki oylama öncesinde Yunanistan’daki birçok sendika grev ve eylem çağrısı yapmıştı. Dün başlayan eylemler bugün de devam ediyor.