AP Yeşiller raporu: ABD vergi kaçakçılığıyla mücadele etmiyor

AP Yeşiller Grubu tarafından Tax Justice Network üyesi Arjantinli avukat Andres Knobel’e hazırlatılan raporda, ABD vergi kaçakçılığıyla yeteri kadar mücadele etmediği savunuldu.

Avrupa Parlamentosu (AP) Yeşiller Grubu tarafından Tax Justice Network üyesi Arjantinli avukat Andres Knobel’e hazırlatılan raporda, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) vergi kaçakçılığıyla yeteri kadar mücadele etmediği savunuldu. Raporda, ABD’nin ‘dünyanın en büyük vergi cenneti’ olmaya doğru gittiği iddia edildi.

Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesinin detaylarına ulaştığı AP raporunda, vergi kaçakçılığıyla mücadele için dünya çapındaki çabaların ABD tarafından bloke edildiği savunuldu. Buna göre, paravan şirketlerin gerçek sahiplerinin belirlenmesi ile ülkelerin maliye bakanlıkları arasında banka verilerinin paylaşımına dair çabalar engelleniyor.

Raporda ayrıca, ABD’nin yasalarındaki vergi kaçakçılığını önlemeye yönelik açıkların oldukça fazla olduğuna dikkat çekildi.

Arjantinli avukat Anders Knobel’e hazırlatılan raporda, AB’nin kara para aklamayla mücadelede ‘ilerlemeler kaydettiği’, ABD’nin ise bu konudaki çabalarının yetersiz olduğu vurgulandı. ABD yönetiminin son olarak Kongre’ye getirdiği ve bloke edilen önerilerin dahi Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD)’ye bağlı Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu (FATF) standartlarının çok gerisinde olduğuna yer verildi.