Arjantinli darbeci albay iade edilecek

Arjantin’de 1976-1983 yılları arasındaki diktatörlük dönemindeki insanlığa karşı suçlarda adı geçen bir albay Ekvator’da tutuklandı.

Arjantin’de 1976-1983 yılları arasındaki diktatörlük dönemindeki insanlığa karşı suçlarda adı geçen bir albay Ekvator’da tutuklandı. Adı Horacio E. olarak verilen albayın Arjantin’e iade edileceği duyuruldu.

Ekvator İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan basın açıklamasında, Horacio E.’nin Perşembe akşamı Guayas bölgesinde yakalandığı bilgisi paylaşıldı. Askeri diktatörlük döneminde albay olarak görev yapan ve Interpol tarafından arandığı belirtilen eski askerin tutuklandığı kaydedildi.

Bakanlık açıklamasında eski albayın Interpol’ün talebi doğrultusunda tutuklandığı ve işlemlerin yapılması için başkent Quito’ya sevk edildiği belirtildi.

Eski albayın resmi işlemler tamamlandıktan sonra Arjantin’e iade edilmesi planlanıyor.

Bakanlık açıklamasına göre, Interpol tarafından kırmızı bültenle aranan Horacio E’nin ülkesine iadesi durumunda diktatörlük döneminde ‘insanlığa karşı suç işlediği’ için yargılanacağı da dile getirildi.

Darbe suçlusunun 2013 yılında ailesinin de bulunduğu Ekvator’a giriş yaptığı tahmin ediliyor.

1976-1983 yılları arasındaki askeri diktatörlük döneminde 30 bin kişi katledilmiş ve büyük bir kısmı kaybedilmişti. 15 bin kişinin kurşuna dizildiği diktatörlük döneminde 9 bini aşkın muhalif tutuklanmış, 1,5 milyon kişi de ülkeyi terk etmişti.

Darbe dönemine ilişkin yargılamalar 2006 yılında yeniden başlamıştı.