Avrupa’da dünyanın en güçlü lazer aygıtı üretiliyor

Avrupa Birliği (AB) desteğiyle dünyanın en güçlü lazer ışını aygıtının geliştirilmesi için büyük bir proje yürütülüyor.

Çekya’nın başkenti Prag yakınlarındaki Dolní Břežany adlı bir köyünde kurulan merkezde yürütülen çalışmalarla, bugüne kadar görülmemiş güçte lazer ışını sağlayacak bir alet geliştiriliyor.

277 milyon euroya mal olacak ve önemli bir kısmı AB fonlarından karşılanan proje kapsamında 10 petawattlık lazer ışını elde edilecek. 1 petawatt  tam olarak 10 milyon kere milyar watt’a denk geliyor.

Euronews kanalına konuşan projenin başındaki isim olan Daniele Margarone, hedeflerinin dünyanın en büyüğü olacak aygıtın geliştireceği lazer ışınları 10 ila 20 yıl içerisinde beyin tümörü tedavilerinde kullanılması mümkün olabilecek. Tıp alanında birçok kolaylık sağlaması planlanan proje kapsamında geliştirilen proje kapsamında biri 1 petawatt, diğeri de 10 petawatt güce sahip iki aygıt birleştirilmeye çalışılıyor.

Çekya’da Eli-Beams adlı tesiste süren çalışmaların yanı sıra Romanya ve Macaristan’daki iki ayrı merkezde de çalışmalar devam ediyor. Önümüzdeki çok daha güçlü bir lazer sistemi geliştirilmek istenen merkez, uzun vadede araştırmacıların ve bazı özel şirketlerin de ücretsiz olarak çalışmalarını yürütmesine imkan tanıyacak.