Avrupa’nın Ukrayna’da mülteci ikiyüzlülüğü

Ukrayna’da başlayan çatışmaların ardından milyonlarca kişi yerlerinden olurken, mülteci konumuna düşen Ukraynalı Roman toplumu üyelerinin sınırın her iki tarafında da ayrımcılığa tabii tutulduğu bildirildi.

Rusya ordusunun Ukrayna’daki saldırılarının ardından insan hakları kuruluşlarının verdiği rakamlara göre 9 Mart itibariyle 2 milyondan fazla Ukraynalı ülkeyi terk etti. Bu mülteciler arasında bulunan Roman toplumundan insanların ağır bir ayrımcılığa tabii tutulduğu ifade ediliyor.

Açık Toplum Vakfı’ndan Zeljko Jovanovic yaptığı açıklamada Slovakya, Romanya ve Macaristan sınırında Roman bireylerinin sınır muhafızları ve yerel halk tarafından ırkçılığa uğradığını ifade ederek “Bu son derece üzücü ama bizim için şaşırtıcı değil” dedi.

Romar toplumu Avrupa kıtasında en çok ayrımcılığa uğrayan grup olarak öne çıkıyor. 400 bini aşkın Roman’lıya ev sahipliği yapan Ukrayna’dan ayrılan Romanlar bu ayrımcılığı en acı şekilde gözlemliyorlar.

Yardım kuruluşlarına göre etnik Ukraynalılar sınırdan kolayca geçerken Romanlar günlerce soğuk havada yemek ve suya sınırlı erişim imkanı altında bekletiliyor.

Sınırı geçtikten sonra da Romanlar diğer Ukraynalı mültecilere göre farklı muameleye uğruyor. Romanlara bilgilendirme, barınma ve yol desteği gibi yardımlar verilmezken sınırlı sayıda sivil toplum örgütü Romanlar için çalışıyor.

Özellikle Macaristan’daki Roman toplumu Ukrayna’dan gelen Roma mülteciler için harekete geçmiş durumda. Yine Slovakya’da da Roma toplumu mülteciler için kalabilecekleri yerler hazırlamaya başladı.

Avrupa Birliği ülkelerinde 10 milyona yakın Roman yaşıyor. Özellikle İspanya ve Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde yoğunlaşan Roman nüfusu sık sık ırkçı saldırılarla karşı karşıya kalıyor.