Avusturya Başbakanı istifa etti

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ırkçı bir adayın birinci geldiği Avusturya’da SPÖ‘lü Başbakan Werner Faymann istifa etti. Hem parti başkanlığı hem de başbakanlığı bırakan Faymann’ın üzerinde parti içinden yoğun baskı vardı.

2008 yılından bu yana başbakanlık görevini sürdüren Faymann, bir basın konferansı düzenleyerek istifasını açıkladı.

Ülkesinin  ‘partisinin arkasında durduğu bir Başbakana ihtiyacı olduğunu’ söyleyen Faymann, istifasının Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) içerisindeki rahatsızlıkların sonucu olduğunu kabul etti. Faymann, parti desteğine sahip olmayan siyasetçilerin başbakanlık yapamayacağını vurguladı.

Muhafazakar Avusturya Halk Partisi’yle (ÖVP) kurdukları koalisyonun politikalarını savunan Faymann, ülkesinin geçtiğimiz yıl on binlerce mülteciyi kabul ettiğini hatırlattı. Ancak Faymann, sınırların kapatılması ve kademeli olarak düşürülecek şekilde mülteci sayısının kotaya bağlanması politikasını da savunmaktan geri durmadı.

Werner Faymann ile SPÖ yönetimi arasında ciddi sorunlar olduğu biliniyordu. SPÖ’deki önemli bir kesim Faymann’ın politikalarının partinin zayıflamasına yol açtığını savunuyordu.

Son olarak 24 Nisan’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda SPÖ’nün desteklediği Rudolf Hundstorfer yüzde 11’lik oy oranıyla yüzde 35 oy alan ırkçı FPÖ adayı Norbert Hofer ile Yeşiller’in desteklediği ve yüzde 21 oy alan Alexander Van der Bellen’in gerisinde kalmıştı.

Faymann’ın istifasıyla birlikte başbakanlığa kimin geleceği henüz kesinleşmezken, SPÖ başkanlığını geçici olarak Viyana Belediye Başkanı Michael Häupl üstlenecek.