Belçika’da cezaevleri grevine karşı askerler iş başında

Belçika’da cezaevi personeli, hükümetin ‘Adalet reformu’ ile getirmek istediği kesintiler içeren düzenlemelere karşı iki haftadır yapılan grev devam ediyor.

Belçika’da cezaevi personeli, hükümetin ‘Adalet reformu’ ile getirmek istediği kesintiler içeren düzenlemelere karşı iki haftadır yapılan grev devam ediyor.

Adalet Bakanlığı ve sendikalar özellikle gardiyanların emeklilik yaşının yükseltilmesi ve minimum çalışma saatleri konusunda anlaşmazlık devam ediyor. ‘Adalet reformu’ çerçevesinde personel kısıtlamasına gidilmesi ile zaten %10-15 oranında aşırı kapasite ile tutuklu bulunduran Brüksel ve Valoni Bölgesi cezaevleri süren grevler nedeniyle kargaşalık devam ediyor, tutukluların şikayetleri artarak devam ediyor.

Grevde olan gardiyanların yerine federal ve adli polis memurları yerleştirilirken, tutuklular yatakları ateşe verip protesto ediyorlar. Grev nedeniyle duş da alamayan tutuklulardan 60 kadarı yaptıkları şikâyette, insani olmayan koşullarda kaldıkları için mahkeme tarafından haklı bulundular. Devlet tutukluların haklı bulunan şikâyetleri nedeniyle kişi başına tazminat ödemek zorunda kalabilir.

Brüksel ve Valoni Bölgesi cezaevlerinde 2 haftadır süren grev nedeniyle, bir araya gelen Adalet Bakanı Kon Geens ile sendikalar anlaşmaya varamadı. Gardiyanlar grevde ısrar ederken, ilgili cezaevlerinde Pazartesiden itibaren askerler devreye sokuldu.

Lantin, Sint-Gillis ve Vorst cezaevlerinde görev yapacak olan askerler, grev yapan gardiyanların yerine getirilen federal polisin emrinde sadece insani hizmetlerde bulunacakları ifade edildi

Terör alarmı nedeniyle sokaklarda 1800 askerin görev yapması, mültecilerin gözetiminde askerlerin kullanılması yanında bir de cezaevlerinde askerin görev alması ordu da rahatsızlık yaratırken, uzlaşmanın nasıl sağlanacağı henüz belli değil.

Diğer taraftan sendikalar ise uzlaşma sağlamak yerine askerin göreve çağrılmasının görüşmelere zarar verdiğini düşünüyor.