Belçika’da sosyal yardım alıyor, Türkiye’de 16 konutu var

Belçika’nın Flandre bölgesinde sosyal konut hakkından faydalanan her iki kişiden birinin yurtdışında mülk sahibi olduğu belirlendi. Bir kişinin Türkiye’de 16 konut ve arsasının olduğu ortaya çıktı.

Flaman hükümeti, Mart 2021'den bu yana sosyal konut dolandırıcılarını kovmak için hedefli soruşturmalar yürütüyor. Müfettişler tarafından toplanan bilgiler büyük ölçüde ihbarlardan sonra elde edilir.

İki yılda, kontrol edilen 724 kiracıdan en az 339'u ihlalde bulundu. Bu da denetim yapılan insanların yüzde 47’sine denk geliyor.

7Sur7 sitesine göre milliyetçi parti Yeni Flaman İttifakı (N-VA)’dan Mathias Diependaele “Sosyal konut dolandırıcılığına karşı mücadele yaklaşımımız meyve veriyor: 339 kiracının maskesi düştü, dolandırıcılardan şimdiden 2 milyon euroyu geri alabildik” dedi.  Diependaele, şimdiye kadar 153 mülkün geri alındığını vurguladı.

Bugün 182 bin aile, Flandre bölgesinde sosyal konut için bekleme listesinde bulunuyor.  

Dolandırıcılık vakalarının en sık tespit edildiği ülkeler Fas, Türkiye ve İtalya oldu.

Bu durum Suriye, Filipinler ve Ukrayna da dahil olmak üzere toplamda 22 farklı ülkeyi ilgilendiriyor.

En göze batan örneğin, Türkiye'de toplam 16 konut ve arsaya sahip olan Anvers’teki bir sosyal kiracı olduğu belirtildi. Yine Türkiye'de bulunan başka bir kiracının, sekiz konuttan oluşan bir binanın tamamına sahip olduğu belirlendi.

Son iki yılda bir milyon euro dolandırıcılıkla mücadele operasyonunu için kullanıldı. Verilen bilgilere göre Flaman hükümeti teftişleri ve yasal işlemleri finanse ediyor. Toplanan ve konut şirketlerine bağışlanan paranın, tadilat veya yeni projelerin inşası için kullanıldığı ifade ediliyor.