Belçika’nın tartışmalı nükleer santralleri ‘güvenli’ imiş

Belçika’da güvenlik düzeyleri yıllardır tartışma konusu olan nükleer santrallerdeki birçok çatlağa rağmen ‘güvenli’ olduklarına dair rapor verilmesi dikkat çekiyor.

Belçika’daki Tihang 2 ve Doel 3 nükleer santralleri, reaktörlerindeki ‘çatlaklar’ nedeniyle özellikle komşu ülke Almanya’dan büyük tepki çekiyordu.

Nükleer santrallerde 2012 yılında ortaya çıkan ve yüksek basınçlı haznelerde tespit edilen binlerce çatlağın ciddi bir radyoaktif madde sızıntısı tehlikesi olduğu endişesi hakimdi.

Belçika’nın nükleer santralleri konusunda komşu ülke Almanya’nın 2016’da yaptığı reaktörleri kapatma çağrısı ardından başlatılan incelemeler sonucunda ‘güvenli’ oldukları raporu verildi.

Federal Alman hükümeti adına danışmanlık görevi gören Reaktör Güvenliği Komisyonu tarafından hazırlanan raporda, tespit edilen çatlakların şimdilik tehlike oluşturmadığı savunuluyor.

Raporu hazırlayan komisyonun başındaki isim olan Rudolf Wieland’a göre, santrallerdeki yüksek baskıya rağmen radyo aktif madde sızıntısına karşı yeterli düzeyde korunaklı olduğunu iddia etti.

Ancak bu tür bir rapora rağmen Alman hükümetinin söz konusu santrallerdeki reaktörleri kapatma çağrısından vazgeçmemesi gözlerden kaçmıyor.

Belçika’nın yanı sıra Fransa’nın doğusundaki Cattenom ile Fessenheim gibi sınır bölgesindeki nükleer santraller, komşu ülkeleri endişelendiriyor. Fessenheim 70’li yılların sonunda inşa edilmiş olması nedeniyle tartışmaların odağında iken, önümüzdeki yıllarda kapatılması bekleniyor. Nükleer santrallerin 40 yıl civarında bir aktivitenin ardından ciddi güvenlik sorunlarının ortaya çıktığı biliniyor.