Belçika polisi El Bakraoui’yi gözaltına alıp serbest bırakmış

Belçika’nın başkenti Brüksel’deki metro katliamını düzenleyen ve 13 Kasım Paris katliamlarında adı geçen DAİŞ’li saldırganın Ekim ayında Belçika polisince gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldığı iddia edildi.

AFP ile Le Parisien gazetesinde yer alan iddialara göre, 13 Kasım’daki Paris katliamına yardım ve yataklık eden ve sonrasında 22 Mart’ta Brüksel’de intihar saldırısı düzenleyen Khalid el Bakraoui, 13 Kasım’dan hemen önce Belçika polisince daha önce gözaltına alınmıştı. Buna göre, daha önce soygun yaptığı için ceza alan ve şartlı salıverilen El Bakraoui, geçtiğimiz yıl 21 Ekim’de gözaltına alındıktan sonra tekrar serbest bırakıldı.

El Bakraoui’nin gözaltına alınmasına gerekçe olarak Vallonya bölgesinde bir silah dükkanından  boş kalaşnikof  şarjörü satın alan bir kişiyle bağı gösterildi. DAİŞ çetesinin silah tacirleriyle yaptığı görüşmeler ve yazışmalara rağmen serbest bırakılması dikkat çekti.

DAİŞ çetesinin  daha sonra 9-13 Kasım 2015 tarihleri arasında düzenli olarak Fas’ta kayıtlı bir mobil telefon hattıyla iletişimde olduğu, yine aynı dönemlerde Türkiye’den birçok hatla iletişim kurduğu da soruşturma ekibinden alınan bilgiler arasında.

Yapılan takiplere rağmen DAİŞ çetesinin bulunamamasını eleştiren Fransız avukat Olivier Morice, Avrupa ülkelerinin farklı polis ve istihbarat birimleri arasındaki iletişim bozukluğuna dikkat çekti.

Paris’te 13 Kasım 2015’te birçok noktada düzenlenen saldırılarda 130 kişi katledilmişti. Bu katliamın ardından 22 Mart’ta ise Brüksel Zaventem Havaalanı ve metroda düzenlenen iki ayrı saldırıda 32 kişi katledilmişti.