Birleşik Krallık’ta bir ilk: Asgari ücrette yüzde 9,7 artış

Birleşik Krallık’ta 1 Nisan’dan itibaren asgari ücrette yüzde 9,7’lik artış yapılacak. Bu artış, ülke için tarihi olarak değerlendirildi.

Mevcut haliyle asgari ücretin hayata geçirildiği 2016’dan bu yana, en güçlü artış gerçekleşti.

Hükümet organı olan Low Pay Commission (LPC) yaptığı yazılı açıklamada asgari ücrette yüzde 9,7’lik artış gerçekleştiğini bildirdi. Karar, 1,7 milyon kişiyi doğrudan ilgilendiriyor.

LPC Başkanı Bryan Sanderson, “Yüksek enflasyon seviyeleri, gelirlerinin daha büyük bir bölümünü enerji ve gıdaya harcayan düşük ücretliler tarafından en sert şekilde hissediliyor" dedi. Ülkede aylardır enflasyon yüzde 10’un üzerinde bulunuyor.

23 yaşından büyükler için asgari saat ücreti 10,42 sterline (11,84 euro) çıkarılacak. Daha gençler için asgari ücret saati daha düşük.

Düşünce merkezi Resolution Foundation yaptığı yazılı açıklamada 1,7 milyon işçinin bu artıştan doğrudan yararlanacağını belirtirken, düşük ücretli 5 milyon işçinin de artıştan faydalanabileceğine işaret etti.

LPC'nin tahminine göre Birleşik Krallık hükümeti, asgari ücretin 2024 yılına kadar orta gelirin üçte ikisine ulaşmasını hedefliyor, bu da gelecek yıl daha fazla artış yapılabileceği anlamına geliyor.

Birleşik Krallık, şubat ayında yıllık yüzde 10,4'e ulaşan enflasyonla ciddi bir yaşam maliyeti kriziyle karşı karşıya kaldı.

Fiyat artışları, yükselen enerji faturaları ve aynı zamanda Ukrayna'daki savaşın ardından artan gıda fiyatları nedeniyle tırmandı. Buna Covid salgını ve Brexit sonrası yaşanan işçi sıkıntısını da eklemek gerekiyor.

Tüm bunların sonucunda ücretlerde artış olmasına rağmen, İngilizlerin satın alma gücü düşüyor. Buna karşı daha iyi bir gelire sahip olmak amacıyla sağlık, ulaşım ve eğitim dahil olmak üzere çok sayıda sektörde grevler art arda yaşanıyor.

Kamu bütçesi tahmin kurumu OBR'nin resmi projeksiyonları, Birleşik Krallık'ta enflasyonun ilk çeyrekte yüzde 10'un altına, ikinci çeyrekte ise yüzde 7'nin altına düşeceğini tahmin ediyor.


Resolution Foundation’a göre eğer bu tahminler doğrulanırsa, asgari ücretteki artış "Birleşik Krallık'taki en düşük ücretli işçilerin gerçek anlamda nadir görülen bir ücret artışından yararlanacağı anlamına geliyor.”