BM’den AB-Türkiye anlaşmasının uygulamasına sert tepki

Lesbos adasındaki mültecileri ziyareti sırasında konuşan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Türkiye ve AB arasındaki mülteci anlaşmasının şartlarını sert bir dille eleştirdi.

Ban, soruna ‘daha insani’ çözümler bulunumasını isterken, mültecilerin hapis şartlarında tutulmalarına karşı çıktı.

Anlaşma kapsamında geri gönderilmesi planlanan mültecilerin tutuklanmasının doğru olmadığını vurgulayan Ban, bu duruma ‘derhal son verilmesi’ gerektiğini söyledi.

Dünya ülkelerinin mülteci kriziyle baş edebilecek olanaklara sahip olduğunun altını çizen BM Genel Sekreteri, uluslararası toplumun özellikle krizleri sonlandırmak için çaba göstermesi gerektiğini dile getirdi.

Türkiye’ye sınırdışı edilecek mültecilerin tutuklanmasının ‘insani olmadığını’ yineleyen Ban Ki-moon, mülteci krizine ‘insani biçimde ve insan haklarından esinlenerek’ çözümler bulunmasını istedi. Ban, sınırdışı edilecek mültecilerin hapsedilmesinin ‘kesinlikle çözüm olmadığını’ da söyledi.

BM Genel Sekreteri’nin ziyaret ettiği Lesbos adasındaki iki kampta 3 bin 400 kadar mülteci kalırken, büyük çoğunluğunun Türkiye’ye geri gönderilme ihtimali nedeniyle kampları terk etmelerine izin verilmiyor.

20 Mart’ta hayata geçirilen AB-Türkiye anlaşması çerçevesinde Yunanistan’dan Türkiye’ye gönderilecek her bir mülteciye karşılık Türkiye’den bir mülteci AB’ye alınacak. Ancak bu 72 bin mülteciyle sınırlı olacak ve karşılığında Türkiye’ye 6 milyar euro para yardımı yapılacak.

Anlaşmadan önce Yunanistan’a giriş yapan mültecilerin sayısı 48 bin civarında iken, 20 Mart’tan bu yana Ege’deki adalara gelen mültecilerin sayısı 8 bin 470 civarında. Bu mültecilerin büyük kısmı, geri gönderilme ihtimali nedeniyle adaları terk etmek için iltica başvurularının sonucunu beklemek zorunda.