BM Suriye’ye yardımları karadan yapmakta ısrarlı

Birleşmiş Milletler (BM), Suriye’de çatışma bölgelerindeki sivillere yapılacak gıda ve ilaç yardımlarının karayoluyla yapılmasında ısrarcı olduklarını duyurdu.

BM sözcülerinden Stéphane Dujarric, Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan 34 kadar alandaki sivillere yardım malzemelerinin ulaştırılabilmesi için izin istediklerini söyledi. Yardımların karayoluyla yapılmasından yana olduklarını vurgulayan Dujarric, başvuruya verilecek cevabı beklediklerini ve öncesinde hava yoluyla yardım yapılmasını düşünmediklerini belirtti.

Dujarric, toplam 34 alana ilişkin malzeme yardımlarının geçişine izin verilmesini istediklerini ve şimdiye kadar 23’üne izin verildiğini kaydetti.

BM sözcüsü, yardım malzemelerinin havayoluyla gönderilmesinin şu anda mümkün olmadığını söylerken, buna gerekçe olarak karayolunun ‘daha güvenli’ olmasını gösterdi. Sözcü, olumlu yanıt alınamaması halinde havadan yardım malzemesi atılmasının ‘son seçenek’ olabileceğini yineledi.

BM’nin Suriye’de yardım malzemeleri ulaştırmak istediği 34 kent veya alanın 19’u çatışmalar nedeniyle kuşatılmış durumda. BM, 600 bin kadar sivilin yaşadığı bu kentlerin büyük kısmının rejim güçlerince kuşatıldığını savunuyor.